Egy kétéves egyetemi képzés megvalósíthatósága pálinkagasztronómia szakterületen

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Pavlicsek Csaba
Other Authors: Seregi Dr. Andrásné
Format: Thesis
Kulcsszavak:gasztronómia
pálinka
aromakutatás
fine dining
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/15645
Description
Abstract:A képzés (4 félév) célja alapvetően olyan szakemberek továbbképzése, akik jártasok a gasztronómiában, illetve a pálinka világában. A képzésben megfogalmazott cél, hogy a résztvevő szakemberek a megszerzett tudással képesek legyenek: - a pálinkákat, déli gyümölcs és zöldségpárlatokat magas szinten érzékszervileg elemezni - az erjesztés és lepárlási műveletek ismereteit, szabályait betartani - a legkorszerűbb konyhatechnológiák gyakorlati alkalmazásainak ismeretében, képesek legyenek a modern konyhaművészet művelésére - olyan aroma és szabadgyök párosításokra étel és pálinka kapcsolatával, amellyel egyedülálló élményt tud nyújtani a vendégeknek - egyedi és kreatív alkotások tervezése és kivitelezése - szaktanácsadás, megfelelő szakmai kommunikációra - pálinkagasztronómiai vacsorák megalkotása Felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség egy ilyen specifikus szakterületre, mint a pálinkagasztronómia? A szükségességet a magyar konyha és a magyar turizmus és a pálinka, mint hungarikum, mint hármas kapcsolat hozza magával. A képzéssel nemcsak egy terméket, egy hungarikumot teszünk híressé, hanem ehhez megfelelő turizmus kiépítésére is képesek lehetünk, mindezt úgy, hogy közben a magyar konyhaművészetet megújíthatjuk. Azonban ennek alap feltétele a képzett szakember gárda. Mint minden szakterület tökéletes művelésénél, itt is fontos a magastudású szakemberek megléte és képzése. Ahhoz, hogy ki tűnjön egy pálinkavacsora az átlag vacsorák közül, ahhoz részletes, megalapozott tudás szükséges. Dolgozatomban ismertetem a képzés felépítését, módszertanát, tantárgyakat és a követelményeket. Egy teljesen kidolgozott szakmai vizsgamunka is bemutatásra kerül, amely a képzés végén, a hallgatótól „képzeletben” elvárható. Kutatási módszereket tekintve többféle kutatást végzek: - alapanyag és gyógynövény vizsgálatokat, - laboratóriumi kísérleteket GCMS módszerrel - konyhatechnológiai kísérleteket sous-vide technológiával és fermentálással - vizsgamunkatervek, érzékszervi bírálatok és értékelések