Egy kétéves egyetemi képzés megvalósíthatósága pálinkagasztronómia szakterületen
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | gasztronómia pálinka aromakutatás fine dining |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/15645 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg15645 | ||
005 | 20181113102208.0 | ||
008 | 180509suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Pavlicsek Csaba | |
245 | 1 | 0 | |a Egy kétéves egyetemi képzés megvalósíthatósága pálinkagasztronómia szakterületen |c Pavlicsek Csaba |h [elektronikus dokumentum] |
246 | 1 | 1 | |a Egy kétéves egyetemi képzés megvalósíthatósága pálinkagasztronómia szakterületen |
520 | 3 | |a A képzés (4 félév) célja alapvetően olyan szakemberek továbbképzése, akik jártasok a gasztronómiában, illetve a pálinka világában. A képzésben megfogalmazott cél, hogy a résztvevő szakemberek a megszerzett tudással képesek legyenek: - a pálinkákat, déli gyümölcs és zöldségpárlatokat magas szinten érzékszervileg elemezni - az erjesztés és lepárlási műveletek ismereteit, szabályait betartani - a legkorszerűbb konyhatechnológiák gyakorlati alkalmazásainak ismeretében, képesek legyenek a modern konyhaművészet művelésére - olyan aroma és szabadgyök párosításokra étel és pálinka kapcsolatával, amellyel egyedülálló élményt tud nyújtani a vendégeknek - egyedi és kreatív alkotások tervezése és kivitelezése - szaktanácsadás, megfelelő szakmai kommunikációra - pálinkagasztronómiai vacsorák megalkotása Felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükség egy ilyen specifikus szakterületre, mint a pálinkagasztronómia? A szükségességet a magyar konyha és a magyar turizmus és a pálinka, mint hungarikum, mint hármas kapcsolat hozza magával. A képzéssel nemcsak egy terméket, egy hungarikumot teszünk híressé, hanem ehhez megfelelő turizmus kiépítésére is képesek lehetünk, mindezt úgy, hogy közben a magyar konyhaművészetet megújíthatjuk. Azonban ennek alap feltétele a képzett szakember gárda. Mint minden szakterület tökéletes művelésénél, itt is fontos a magastudású szakemberek megléte és képzése. Ahhoz, hogy ki tűnjön egy pálinkavacsora az átlag vacsorák közül, ahhoz részletes, megalapozott tudás szükséges. Dolgozatomban ismertetem a képzés felépítését, módszertanát, tantárgyakat és a követelményeket. Egy teljesen kidolgozott szakmai vizsgamunka is bemutatásra kerül, amely a képzés végén, a hallgatótól „képzeletben” elvárható. Kutatási módszereket tekintve többféle kutatást végzek: - alapanyag és gyógynövény vizsgálatokat, - laboratóriumi kísérleteket GCMS módszerrel - konyhatechnológiai kísérleteket sous-vide technológiával és fermentálással - vizsgamunkatervek, érzékszervi bírálatok és értékelések | |
695 | |a gasztronómia | ||
695 | |a pálinka | ||
695 | |a aromakutatás | ||
695 | |a fine dining | ||
700 | 1 | |a Seregi Dr. Andrásné |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/15645/1/Szakdolgozat%20Pavlicsek%20Csaba%202018.05.07.%20%C3%9Czleti%20Szakoktat%C3%B3%20Szak%20Vend%C3%A9gl%C3%A1t%C3%A1s%20szakir%C3%A1ny%20HEL66O.pdf |z Dokumentum-elérés |