Tokaj-hegyaljai borvidék tradicionális gasztrokultúrája és ennek megőrzése a mai vendéglátásban

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Simon Dóra
További közreműködők: Balog-Siposné Szöcze Anikó
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:Tokaj
Tokaji borvidék
Tokaji hagyományok
gasztrokultúra
étlapelemzés
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/25815

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg25815
005 20200922121624.0
008 200702suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Simon Dóra 
245 1 0 |a Tokaj-hegyaljai borvidék tradicionális gasztrokultúrája és ennek megőrzése a mai vendéglátásban  |c Simon Dóra  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a Szakdolgozatomban Tokaj és a Tokaji borvidék turisztikai szempontból fontosabb városainak vizsgálata volt a célom gasztrokultúrális szempontból. Arra kerestem a választ, hogy a turisták szívesen próbálják-e ki a hagyományos és az újhullámú éttermek kínálatát is? Illetve arra, hogy Tokajról tényleg mindenkinek a bor jut-e az eszébe? Valamint azt vizsgáltam, hogy a borvidék mennyire népszerű és azt, hogy az idelátogatóknak van-e igényük a hagyományőrzésre. A kutatómunkát egy primer kutatással kezdtem, ahol a témában íródott szakácskönyveket tartalomelemzési módszerrel dolgoztam fel, hogy minél jobban megismerjem a helyi specialitásokat. Ezután 5 frekventált Tokaj-Hegyaljai étterem étlapját elemeztem és a tájjellegű, hagyományos ételeket, illetve a tokaji borral készült ételeket kerestem az étlapokon. Ezután többségében zárt és kisebb részben nyitott kérdésekből álló kérdőívet készítettem, amit kvantitatív módszerrel elemeztem. Többek között olyan kérdésekre kerestem a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak éttermet, máshogy viszonyulnak-e Tokajhoz, mint egy másik úticélhoz, ismernek-e tokaji éttermeket, stb.. Az étlapelemzés során a kínálatról, a kérdőívvel pedig a keresletről kaptam információt. Arra voltam kíváncsi, hogy e két közgazdaságtani fogalom Tokajban találkozik-e egymással, és ha igen, akkor milyen mértékben. Kutatásom alatt világossá vált számomra, hogy az emberek vágynak a hagyományos ételekre és ételkészítési módokra. Szívesen járnak csárdákba, vendéglőkbe és klasszikus éttermekbe. Ezzel együtt nem zárják ki az újdonságokat kínáló vendéglátóhelyeket sem. Az étlap elemzés során szomorúan vettem tudomásul, hogy a vizsgált éttermekben alig fellelhetőek a térségre jellemző különlegességek és specialitások és minimális a borral készült ételek listája is. Viszont pozitív, hogy az éttermek próbálják bemutatni a helyi borokat és a helyi termelőktől vásárolják az alapanyagokat, amennyiben ez lehetséges. A várossal kapcsolatos kérdéseimre többnyire pozitív válaszokat kaptam. Sokan jártak már a városban, és aki még nem járt, az szeretné egyszer majd meglátogatni. A borvidék többi településére is sokan szívesen ellátogatnának, de messze nem annyian, mint ahányan Tokajba. Azon még javítani kell a városnak, hogy az emberek több napra akarjanak maradni, viszont a kevés program ellenére is jó úticélnak tartják a borvidéket. 
695 |a Tokaj 
695 |a Tokaji borvidék 
695 |a Tokaji hagyományok 
695 |a gasztrokultúra 
695 |a étlapelemzés 
700 1 |a Balog-Siposné Szöcze Anikó  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/25815/1/Tokaj-hegyaljai%20borvid%C3%A9k%20tradicion%C3%A1lis%20gasztrokult%C3%BAr%C3%A1ja%20%C3%A9s%20ennek%20meg%C5%91rz%C3%A9se%20a%20mai%20vend%C3%A9gl%C3%A1t%C3%A1sban.pdf  |z Dokumentum-elérés