Tokaj-hegyaljai borvidék tradicionális gasztrokultúrája és ennek megőrzése a mai vendéglátásban
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | Tokaj Tokaji borvidék Tokaji hagyományok gasztrokultúra étlapelemzés |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/25815 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg25815 | ||
005 | 20200922121624.0 | ||
008 | 200702suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Simon Dóra | |
245 | 1 | 0 | |a Tokaj-hegyaljai borvidék tradicionális gasztrokultúrája és ennek megőrzése a mai vendéglátásban |c Simon Dóra |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Szakdolgozatomban Tokaj és a Tokaji borvidék turisztikai szempontból fontosabb városainak vizsgálata volt a célom gasztrokultúrális szempontból. Arra kerestem a választ, hogy a turisták szívesen próbálják-e ki a hagyományos és az újhullámú éttermek kínálatát is? Illetve arra, hogy Tokajról tényleg mindenkinek a bor jut-e az eszébe? Valamint azt vizsgáltam, hogy a borvidék mennyire népszerű és azt, hogy az idelátogatóknak van-e igényük a hagyományőrzésre. A kutatómunkát egy primer kutatással kezdtem, ahol a témában íródott szakácskönyveket tartalomelemzési módszerrel dolgoztam fel, hogy minél jobban megismerjem a helyi specialitásokat. Ezután 5 frekventált Tokaj-Hegyaljai étterem étlapját elemeztem és a tájjellegű, hagyományos ételeket, illetve a tokaji borral készült ételeket kerestem az étlapokon. Ezután többségében zárt és kisebb részben nyitott kérdésekből álló kérdőívet készítettem, amit kvantitatív módszerrel elemeztem. Többek között olyan kérdésekre kerestem a választ, hogy milyen szempontok alapján választanak éttermet, máshogy viszonyulnak-e Tokajhoz, mint egy másik úticélhoz, ismernek-e tokaji éttermeket, stb.. Az étlapelemzés során a kínálatról, a kérdőívvel pedig a keresletről kaptam információt. Arra voltam kíváncsi, hogy e két közgazdaságtani fogalom Tokajban találkozik-e egymással, és ha igen, akkor milyen mértékben. Kutatásom alatt világossá vált számomra, hogy az emberek vágynak a hagyományos ételekre és ételkészítési módokra. Szívesen járnak csárdákba, vendéglőkbe és klasszikus éttermekbe. Ezzel együtt nem zárják ki az újdonságokat kínáló vendéglátóhelyeket sem. Az étlap elemzés során szomorúan vettem tudomásul, hogy a vizsgált éttermekben alig fellelhetőek a térségre jellemző különlegességek és specialitások és minimális a borral készült ételek listája is. Viszont pozitív, hogy az éttermek próbálják bemutatni a helyi borokat és a helyi termelőktől vásárolják az alapanyagokat, amennyiben ez lehetséges. A várossal kapcsolatos kérdéseimre többnyire pozitív válaszokat kaptam. Sokan jártak már a városban, és aki még nem járt, az szeretné egyszer majd meglátogatni. A borvidék többi településére is sokan szívesen ellátogatnának, de messze nem annyian, mint ahányan Tokajba. Azon még javítani kell a városnak, hogy az emberek több napra akarjanak maradni, viszont a kevés program ellenére is jó úticélnak tartják a borvidéket. | |
695 | |a Tokaj | ||
695 | |a Tokaji borvidék | ||
695 | |a Tokaji hagyományok | ||
695 | |a gasztrokultúra | ||
695 | |a étlapelemzés | ||
700 | 1 | |a Balog-Siposné Szöcze Anikó |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/25815/1/Tokaj-hegyaljai%20borvid%C3%A9k%20tradicion%C3%A1lis%20gasztrokult%C3%BAr%C3%A1ja%20%C3%A9s%20ennek%20meg%C5%91rz%C3%A9se%20a%20mai%20vend%C3%A9gl%C3%A1t%C3%A1sban.pdf |z Dokumentum-elérés |