Minőségmenedzsment és a vendégelégedettség összefüggéseinek vizsgálata a hazai szállodákban
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | fogyasztói elégedettség intézményi minőségmenedzsment lojalitás minőségbiztosítási eljárások minőségbiztosítási rendszer szállodaipar vásárlói elégedettség |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/25840 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg25840 | ||
005 | 20200901141344.0 | ||
008 | 200702suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Selényi Katalin | |
245 | 1 | 0 | |a Minőségmenedzsment és a vendégelégedettség összefüggéseinek vizsgálata a hazai szállodákban |c Selényi Katalin |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Szakdolgozatom témája a Minőségmenedzsment és a vendégelégedettség összefüggéseinek vizsgálata a hazai szállodákban. Választásom – amely a szolgáltatásminőség és a vevőelégedettség kapcsolata- motivált, hogy magam is szolgáltató szektorban – bankszektor - dolgozom, ahol kiemelt figyelmet fordítunk az ügyfél elégedettségére.Kíváncsi voltam, hogy a leginkább a pihenést, kikapcsolódást támogató kereskedelmi szálláshelyeken mindez, hogy valósul meg. Alapvető feltételezésem az, hogy erre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mint más szolgáltató szektorokban, mivel elsősorban a szabadidő megfelelő eltöltése a fő motiváció. Első állításomat azaz, hogy A vendégek által értékelt szállodai minőségdimenziók – komplexitásuk és sajátos minőségérzékenységük miatt - eltérő fontosságúak, a kutatási eredmények igazolták, párhuzamban voltak a szekunder kutatások eredményével. Másodsorban elemeztem, hogy Az érzékelt magasabb szállodai minőség magasabb vendégelégedettséghez vezet. A kérdőív válaszainak elvárásokra vonatkozó állításait összehasonlítottam a szállodában érzékelt teljesítményre adott minősítéssel. Amennyiben a várakozások harmóniában voltak az észlelt minőséggel, úgy az elégedettségi értékek is emelkedtek. A következő állítás a A szálloda kiválasztásnál a vendég számára fontos szempont lehet a szálloda besorolása, díjai elismerései és az ebben rejlő üzleti potenciált vizsgáltam. Míg a szálloda besorolása választási szempont volt a vendégeknek, úgy az elnyert díjak, elismeréseknek nem volt különösebb vonzereje. Kutatási minta meghatározásakor – a saját kapcsolati rendszerem által – olyan személyeket, csoportotokat választottam, akik rendszeresen utaznak, szállodában szállnak meg, tapasztalattal rendelkeznek a dolgozat témáját illetően. A 200 kitöltött kérdőívből 194 volt értékelhető. A Gap-elemzés alapján a személyzettel szembeni elvárások esetében volt az egyik legnagyobb rés. Ennek orvoslására megfelelő szakmai képzések, dolgozói lojalitást növelő programok, karrier tervek és rögzített minőségi/etikai kódexek és a panaszkezelés kiemelt szerepe szolgálhat megoldásául. A minőségi díjak kapcsán, azt gondolom, hogy szakmai szervezetek feladata, hogy vonzóvá, érdekessé, „fancy-vé”, átláthatóvá teszik az értékelési szempontjaikat, úgy a vendégek figyelmét is felkelti majd az elismerésekben rejlő marketing eszköz. Bizonyítást nyert, hogy a kutatási téma bőven rejteget még lehetőségeket. Megfelelő szegmentációval, a minőségi elemek kombinációjával még pontosabb képet kaphatunk a vendégek igényeiről. Hiszem azt, hogy a legjobb reklám a „szájmarketing”, amely alapvetően a dolgozók elkötelezettségéből kell, hogy eredjen. Ezt csak megfelelő figyelemmel, tudatossággal, a kollégák megbecsülésével, szakmai egyeztetésekkel és nem utolsó sorban egy jól megválasztott minőségbiztosítási rendszerrel érhetjük el. | |
695 | |a fogyasztói elégedettség | ||
695 | |a intézményi minőségmenedzsment | ||
695 | |a lojalitás | ||
695 | |a minőségbiztosítási eljárások | ||
695 | |a minőségbiztosítási rendszer | ||
695 | |a szállodaipar | ||
695 | |a vásárlói elégedettség | ||
700 | 1 | |a Szalók Dr. Csilla |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/25840/1/Szakdolgozat.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/25840/2/Mell%C3%A9klet.pdf |z Dokumentum-elérés |