Fenntarthatóság a szállodaiparban - az Accor szállodalánc környezetvédelmi programja
Saved in:
| Main Author: | |
|---|---|
| Other Authors: | |
| Format: | Thesis |
| Kulcsszavak: | fenntartható fejlődés fenntarthatóság környezetvédelem szállodaipar turizmus |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/25890 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg25890 | ||
| 005 | 20200922114640.0 | ||
| 008 | 200702suuuu hu om 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Magony Julianna | |
| 245 | 1 | 0 | |a Fenntarthatóság a szállodaiparban - az Accor szállodalánc környezetvédelmi programja |c Magony Julianna |h [elektronikus dokumentum] |
| 520 | 3 | |a Napjainkban egyre inkább bővül az a fogyasztói réteg, aki figyelmet fordít a fenntarthatóságra, ami a szálláshely kiválasztásánál is szempontot jelent. Ezenkívül a kínálati oldalon is megjelennek a fenntarthatósági törekvések, minden nagyobb szállodaláncnak van már környezetvédelmi programja. Ebben a dolgozatban a szállodákra vonatkozó, a fenntartható üzemeltetéssel kapcsolatos követelmények, illetve a "zöld" minősítések hatásának vizsgálatát tűztem ki célul. Mivel az Accor szállodalánc elsőként kötelezte el magát a fenntartható szállodaüzemeltetés mellett, dolgozatomban nagy szerepet kap a Planet 21 nevű programjuk ismertetése. Kvantitatív kutatás keretében megvizsgáltam a nemzetközi turizmus fontos mérőszámait, rávilágítva ezzel a szektor jelentőségére. „Desk research” kutatás keretében tanulmányoztam a hazai jogszabályokat, rendeleteket, valamint mind a hazai, mind pedig a nemzetközi minősítési rendszereket. Adatelemzéssel a hazai „zöld” szállodák területi eloszlását, illetve a pályázat nyerteseinek változását elemeztem. Primer kutatásom keretében pedig a fenntartható szállodaüzemeltetés nehézségeire kerestem a választ, valamit azt vizsgáltam, hogy milyen mértékben jelent versenyelőnyt ha egy szálloda környezettudatosan működik. A kutatás eredményeképpen elmondható, hogy a legnagyobb nehézség az anyagiakban és az akarat hiányában rejlik, ám ez enyhíthető lenne a szállodák vezetőinek megfelelő motiválásával és különböző engedmények (pl. adócsökkentés) felajánlásával. Jelenleg a különböző "zöld" minősítések nem közvetlenül és azonnal jelennek meg versenyelőnyként. Ahhoz, hogy valódi versenyelőnnyel járjon, szükség lenne a zöld értékek sokkal nagyobb fokú kommunikálására, amellyel konkretizálhatóak lennének az előnyök a többi szállodával szemben. | |
| 695 | |a fenntartható fejlődés | ||
| 695 | |a fenntarthatóság | ||
| 695 | |a környezetvédelem | ||
| 695 | |a szállodaipar | ||
| 695 | |a turizmus | ||
| 700 | 1 | |a Petykó Dr. Csilla |e ths | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/25890/1/Szakdolgozat%202020.pdf |z Dokumentum-elérés |