A falusi turizmus sajátosságai és lehetőségei Magyarországon és Ausztriában

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Kuszkó Noémi
További közreműködők: Szalók Dr. Csilla
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:Ausztria
SWOT-elemzés
falusi turizmus
farmturizmus
magyarország
minősítési rendszer
pályázati rendszer
összehasonlító elemzés
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/25904
Leíró adatok
Kivonat:Munkám során, áttekintettem a falusi turizmus általános meghatározását. Ennek során világossá vált, hogy egy komplex turisztikai terméktípusról beszélhetünk, amelynek számos “alágazata” van, ilyenek például a magyar terminológiában használt tanyaturizmus, agroturizmus, vagy ennek megfelelő ausztriai farmturizmus.Az eredmények bizonyos mértékig azt mutatják, hogy a falusi turizmusnak volt olyan sikere, amely változásokhoz vezetett, mind települési, mind regionális szinten. A kutatás során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a falusi turizmushoz köthető üdülések életképesek, az agroturizmus réspiaccá vált vagy válik, annak ellenére, hogy a strukturális politika és a piac változásai  miatt nyilvánvalóan csökkent a számuk. A falusi turizmus ágazatban - különösen a köztes régiókban - azonosított fejlemények és változások bizonyítékai annak, hogy nagyon fontos a megújítás vagy innovációs folyamat üteme. Ennek egyik formája a specializálódás. Napjaink tudatos fogyasztói számára egyre fontosabb a környezet, az élhetőség kérdése, így megfontolandó a Dél-dunántúli Ökoporta hálózat országos kiterjesztése, minősítési rendszerének alkalmazásával.Továbbá az osztrák  farm-üdülés és az egyéb turisztikai szálláshelyek, illetve a magyarországi egyéb szálláshelyek és azon belül, a falusi szálláshelyek összehasonlítása bizonyosságul szolgál arra, hogy, az agroturizmushoz kapcsolódó üdülések kibővíthetik ezt a rést, különösen az egyéb turisztikai szálláshelyek területről való tanulás révén. Ráadásul a szálláshelyek regionális elhelyezkedése azt is sugallja, hogy ki kell használni a tanulási és fejlesztési lehetőségeket.A falusi turizmus, agroturizmus, vagy az osztrák farmturizmust eredetileg úgy fejlesztették ki, hogy további jövedelmet nyújtson a gazdaságoknak. Fontos figyelembe venni, hogy habár ezek az üdülések, lehetőséget kínálhatnak a mezőgazdasági termelőknek a gazdaságból származó bevételek növelésére, ezek a tevékenységek nem alkalmasak minden gazdaságra vagy gazdálkodóra.Bár a vidéki térségekben több turisztikai célú fejlesztési program is megvalósult az elmúlt években (évtizedekben), egyértelmű, hogy a falusi turizmus kínálati oldalába egyre kevesebben kapcsolódnak be, mivel ezekben a szálláshelyekben kevesebb gazdasági potenciált látnak. Egy-egy fejlesztésnél sokkal inkább preferálják az egyéb szálláshelyek kialakítását, fejlesztését, így a rurális térségek sajátos bája, a falusi hagyományok továbbélése, a gazdaságok autentikus környezete veszélybe kerülhet. Éppen azon értékek tűnhetnek el, amelyek egyedivé tették ezt a turizmus típust, bármelyik alágazatáról is beszélünk. Nyilvánvaló, hogy a mezőgazdasági szektor átalakulásával, az országok gazdaságában betöltött szerepének csökkenésével egyre kevesebben tevékenykednek az agráriumban.A rurális térségek számos problémával küzdenek napjainkban (elöregedés, belső migráció, gazdasági inaktivitás, elszegényedés, stb.),  így a falusi turizmus, mint kiegészítő bevételi forrás egy olyan lehetőség, amellyel a gazdaságok életbemaradási esélyei javulhatnak, illetve a területek lakosságmegtartó képessége nő.