Street food a vendéglátásban

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Sali Bence
További közreműködők: Debreceni János
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:fogyasztói szokás
streetfood
vendéglátás
vendéglátóipar
étkezési szokás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/26164

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg26164
005 20200918143030.0
008 200813suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Sali Bence 
245 1 0 |a Street food a vendéglátásban  |c Sali Bence  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a Szakdolgozatom témájának a street food jelenség vizsgálatát választottam a vendéglátásban. A téma aktualitását a jelenség folyamatos növekedése, fejlődése és a globálissá válása adta. Kíváncsi voltam, hogy milyen trendek zajlanak le az étkezési kultúrában világszerte és hazánkban, illetve mik a legfőbb okai a street food mozgalom rohamos növekedésének, terjedésének. Kutatásom során próbáltam a lehető legtöbb szempontból megközelíteni a témát, a fogalmat és a hozzá tartozó tényezőket több forrás alapján meghatározni. Utána néztem a street food kialakulásának, eredetének, bővülésének is. Megállapítottam, hogy maga a fogalom egészen komplex, egy részről kissé szubjektív is, így érdemes különböző szemszögből vizsgálni. Célom volt továbbá a magyar emberek ismeretanyagát feltérképezni a street food-ról, megtudni számukra mit jelent a kifejezés, mennyire népszerűek ezek az ételek köreikben. A kérdőíves kutatás nagy segítségemre volt ebben, jelentős számú kitöltő szánt időt kérdőívemre, így információk sokaságával gazdagodtam. Utána jártam az ország legnépszerűbb street foodosai-nak is, és hogy ők milyen kínálattal várják vendégeiket. Foglalkoztam a street food helyek nehézségeivel, előnyeivel, a fast food éttermekre és hagyományos vendéglátóegységek való hatásukkal.  Dolgozatom végén  jó néhány következtetésre jutottam, számos konklúziót tudtam levonni a témával kapcsolatosan, majd javaslatokat is tettem, hogy hogyan és miként tudna tovább fejlődni az utcai étkezés kultúrája mind a vendéglátók mind a fogyasztók oldaláról. A kutatás során sikerült saját véleményemet és szemléletemet formálni a témával kapcsolatban. Véleményem szerint a street food-ok manapság már meghatározó részei táplálkozásunknak, étkezéseinek. Ez egyfelől annak köszönhető, hogy a kultúra egyre jobban bővül és nyit a különleges étrendet követők felé is, legyen szó akár vegetáriánusokról, vegánokról, ételallergiával küzdőkről vagy a gluténérzékenyekről. Emellett a street food most már bármely korosztály illetve társadalmi osztály számára csábító lehet sokszínűsége és a minőségi javulása miatt. A mai rohanó világban egyértelműen megvan a kereslet a gyorsan elkészülő és elfogyasztható ételek iránt, csak rajtunk múlik hogy az utunkba kerülő számos üzlet közül melyiket válasszuk ki. A steed food tehát globális jelenség, amely napról-napra növeli jelentőségét világszerte, és egyaránt folyamatos fejlődésre és nyitottságra ösztönzi a vendéglátókat, szakácsokat és fogyasztókat. 
695 |a fogyasztói szokás 
695 |a streetfood 
695 |a vendéglátás 
695 |a vendéglátóipar 
695 |a étkezési szokás 
700 1 |a Debreceni János  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/26164/1/Street%20food%20a%20vend%C3%A9gl%C3%A1t%C3%A1sban.pdf  |z Dokumentum-elérés