A ****szállodák éttermeinek felkészültsége a speciális étrendet igénylő vendégek fogadására
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis |
Kulcsszavak: | Felkészültség egészséges táplálkozás egészségmegőrzés táplálkozás Étel allergiák |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/26202 |
Abstract: | Napjainkban egyre több étterem találkozhat különböző igényekkel a vendégek részéről. A táplálkozás terén mutatkozó nagyfokú igénynövekedés, illetve egyedi étrend egyrészt magyarázható az aktuális étkezési trendekkel, másrészt pedig az egyre gyakrabban előforduló betegségekkel, ételérzékenységekkel. Szakdolgozatomban azt igyekeztem vizsgálni, hogy a budapesti szállodák mennyire vannak felkészülve a különböző fogyasztói igények teljesítésére. A szinte gyakorinak számító, azaz népbetegségek közül, melyek azok, amiknek étkezésre gyakorolt hatását könnyedén teljesítik (pl. laktózmentes tejtermékből készített étel), és melyek azok a táplálkozási igények, melyek a négycsillagos szállodák éttermei nem igazán tudnak kezelni. Továbbá igyekeztem azt is feltárni, hogy milyen okai vannak annak, ha egy étterem a megnövekedett igények ellenére nem hajlandó (vagy nem tudja) kielégíteni az egyéni táplálkozási igényeket. Öt budapesti négycsillagos szálloda vezetőjével készített interjúk során a kapott válaszokat összegezve arra a következtetésre jutottam, hogy az éttermek jellemzően nincsenek felkészülve az egyéni táplálkozási szokások megfelelő kezelésére, illetve kiszolgálására. Véleményem szerint fontos, hogy az éttermek legalább a leggyakoribb népbetegségek kapcsán igyekezzenek teljesíteni a vendégek kéréseit, mint például a laktóz mentes tejtermékek iránti igény és a gluténmentesség. |
---|