A ****szállodák éttermeinek felkészültsége a speciális étrendet igénylő vendégek fogadására

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Megyesi Nytia Iloann
Other Authors: Gundel Dr. János
Format: Thesis
Kulcsszavak:Felkészültség
egészséges táplálkozás
egészségmegőrzés
táplálkozás
Étel allergiák
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/26202
Description
Abstract:Napjainkban egyre több étterem találkozhat különböző igényekkel a vendégek részéről. A táplálkozás terén mutatkozó nagyfokú igénynövekedés, illetve egyedi étrend egyrészt magyarázható az aktuális étkezési trendekkel, másrészt pedig az egyre gyakrabban előforduló betegségekkel, ételérzékenységekkel. Szakdolgozatomban azt igyekeztem vizsgálni, hogy a budapesti szállodák mennyire vannak felkészülve a különböző fogyasztói igények teljesítésére. A szinte gyakorinak számító, azaz népbetegségek közül, melyek azok, amiknek étkezésre gyakorolt hatását könnyedén teljesítik (pl. laktózmentes tejtermékből készített étel), és melyek azok a táplálkozási igények, melyek a négycsillagos szállodák éttermei nem igazán tudnak kezelni. Továbbá igyekeztem azt is feltárni, hogy milyen okai vannak annak, ha egy étterem a megnövekedett igények ellenére nem hajlandó (vagy nem tudja) kielégíteni az egyéni táplálkozási igényeket. Öt budapesti négycsillagos szálloda vezetőjével készített interjúk során a kapott válaszokat összegezve arra a következtetésre jutottam, hogy az éttermek jellemzően nincsenek felkészülve az egyéni táplálkozási szokások megfelelő kezelésére, illetve kiszolgálására. Véleményem szerint fontos, hogy az éttermek legalább a leggyakoribb népbetegségek kapcsán igyekezzenek teljesíteni a vendégek kéréseit, mint például a laktóz mentes tejtermékek iránti igény és a gluténmentesség.