Cukormentes sütemények kínálatának és fogyasztási szokásainak bemutatása a budapesti FitCandy cukrászda választékán keresztül

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Bányai Evelin
További közreműködők: Hidvégi Hedvig
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:cukormentes sütemény
cukorpótló
diabétesz
egészséges táplálkozás
egészségmegőrzés
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/26213

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg26213
005 20200824094745.0
008 200813suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Bányai Evelin 
245 1 0 |a Cukormentes sütemények kínálatának és fogyasztási szokásainak bemutatása a budapesti FitCandy cukrászda választékán keresztül  |c Bányai Evelin  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a Dolgozatomnak a „Cukormentes sütemények kínálatának és fogyasztási szokásainak bemutatása a budapesti FitCandy cukrászda választékán keresztül” címet adtam. Erre a témára azért esett a választásom, mert a cukorbetegség az egész világot érintő, egyre súlyosbodó probléma, amely kialakulásában meghatározó szerepet játszik a túlzott cukorfogyasztás. A legtöbb cukrot a süteményekkel, édességekkel visszük be szervezetünkbe, mely finomságokról nem tudunk lemondani. A cukormentes sütemények kínálatát és fogyasztási szokásait - a budapesti FitCandy cukrászdát a középpontba helyezve – abból a célból vetettem vizsgálat alá, hogy megbizonyosodjak arról, miszerint a túlzott cukorfogyasztás mérséklésének egyik eszközeként szolgálhatnak a cukormentes sütemények. Annak bizonyítását tűztem ki célul, hogy a táplálkozással kapcsolatos szemléletmód váltásban, a cukorfogyasztás mérséklése iránti törekvésekben az „igazi” cukormentes cukrászatoknak fontos szerepük van, a jövő útját jelentik. Kutatásaim során a szakirodalom áttekintését követően egy kérdőíves felmérést végeztem, majd egy dietetikussal és a FitCandy cukormentes cukrászda tulajdonosával készítettem interjút. Végezetül egy sütemény cukormentes változatát sütöttem és kóstoltattam meg.   Célkitűzésem bizonyítására három kutatási kérdést fogalmaztam meg: Első állítás (Kutatási kérdés1): Véleményem szerint, egyre több egészséges ember fogyaszt cukormentes süteményt az utóbbi években. Második állítás (Kutatási kérdés2): Véleményem szerint a cukormentes sütemények mértékletes fogyasztása nem károsítja az egészséget, az egészséges emberek számára is előnyösebb, ha hozzáadott cukortól mentes süteményt fogyasztanak. Harmadik állítás (Kutatási kérdés3): Véleményem szerint a cukormentes sütemények iránt tartós kereslet jelentkezik, a cukormentes cukrászdáknak létjogosultságuk van.  Kutatásom azt az eredményt hozta, hogy a túlzott cukorfogyasztás visszaszorításának mikro szinten egyik eszköze lehet a cukormentes sütemények fogyasztására való áttérés és a cukormentes cukrászdák elterjedése, mely vendéglátóhelyek a cukormentes termékek kínálatának szélesítésével és változatossá tételével hozzájárulhatnak az egészségesebb táplálkozáshoz és elősegíthetik az egészséges életmód kialakulását. Megbizonyosodtam arról, hogy az emberi szervezet számára értékes alapanyagokból készült cukormentes sütemények finomak, mértékletes fogyasztásuk nem károsítja az egészséget, ezért nem kell lemondani a süteményekről. Az egészséges „átlagember” számára is előnyökkel jár, ha a hagyományos módon, cukor felhasználásával készült sütemények helyett legalább részben a cukormentes, bár drágább süteményeket vásárolja. 
695 |a cukormentes sütemény 
695 |a cukorpótló 
695 |a diabétesz 
695 |a egészséges táplálkozás 
695 |a egészségmegőrzés 
700 1 |a Hidvégi Hedvig  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/26213/1/B%C3%A1nyai%20Evelin%20REICA7%20szakdolgozat%202020.04.25.pdf  |z Dokumentum-elérés