Két vendéglátóipari egység összehasonlítása az alkalmazott marketing eszközeik alapján

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Hegedüs Bianka Júlia
Other Authors: Dobó Róbert
Format: Thesis
Kulcsszavak:marketing
szolgáltatásmarketing
vendégelégedettség
vendéglátás marketing
ügyfélpanasz-kezelés
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/26362
Description
Abstract:A szakdolgozatom elején meghatározott kutatási kérdéseimet a kutatás során gyűjtött adatok alapján meg tudtam válaszolni az elemzés részeiben, valamint be tudtam mutatni, hogy az általam vizsgált két étterem esetében miként alkalmazzák a szolgáltatásmarketin eszközeit és elemeit. Véleményem szerint mindkét étterem megfelelően használja a marketing mix alapelemeit, ahhoz mérten, hogy mely célközönséget kívánják elérni és mi az üzenetük. A konkrét felállított kutatási kérdéseim esetében pedig elmondható, hogy a személyes kapcsolatok kialakítása a vendégek és a személyzet között egy olyan terület, amelyre a vendéglátás területén kiemelt figyelmet kell fordítani, illetve a kérdőíves megkérdezés során arra is fény derült, hogy a vendégek részéről is van erre igény. Ezen kívül arra is törekednie kell az éttermeknek, hogy a vendégeik elégedettsége a lehető legmagasabb legyen, ezzel ösztönözve őket arra, hogy ajánlásokat tegyenek a barátaiknak és a családtagjaiknak, hiszen ahogy a kutatásom adataiból is látszik ezen személyes ajánlások alapján fognak a legnagyobb valószínűséggel kipróbálni egy új éttermet. Továbbá pedig az is kiderült a kutatásomból, hogy az aktív online marketingkommunikáció segítségével a már meglévő vendégkör ösztönözhető arra, hogy újra meglátogassa az adott éttermet, így erre a területre is érdemes fokozott figyelmet fordítania egy étteremnek. Összességében szerintem sikeres volt a kutatásom és minden vizsgált tényezőt be tudtam mutatni a szakdolgozatomban.