A magyar bor eredetvédelme és borminősítési rendszerének megreformálása

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Kiss Zsuzsanna Cintia
Other Authors: Seregi Andrásné
Format: Thesis
Kulcsszavak:bor
borkultúra
bormarketing
szőlőművelés
szőlőtermesztés
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/26411
Description
Abstract:A dolgozatomban körüljártam a borkészítés történelmét, az európai eredetvédelmi rendszerek kialakulását, a terroir fogalmát, majd igyekeztem feltárni a jelenlegi magyarországi helyzet viszontagságait és próbáltam véleményem szerint egy működőképesebb alternatívát nyújtani. A külföldi eredetvédelmi rendszerek alapján kijelenthető, hogy a termőhelynek különleges szerepe van a klasszifikációk létrehozásában, hiszen ez az a tényező, ami nem reprodukálható, ami a borok változatosságának is az egyik kulcsa. Épp ezért kell hivatalosan védeni földrajzi árujelzőkkel, hogy az egyre élesedő piaci versenyben is meg tudja őrizni az értékét. A külföldi és belföldi tanulmányutak és az interjúk során arra a végső következtetésre jutottam, hogy az eredetvédelem alapja a közös termelői akarat, vagyis csak az a rendszer lehet sikeres, amit majdnem mindenki elfogad, alkalmaz és ezáltal népszerűsít. Ehhez a borászoknak kell megtenniük olyan szükséges lépéseket, mint kiválasztani melyik szőlőfajta legyen a borvidék zászlóshajója, objektíven, közös kóstolások alkalmával kiválasztani mely dűlők adnak konzekvensen kiemelkedő minőséget és elfogadni, hogy dűlős bort csak kiváló évjáratban a legnagyobb odafigyeléssel és csak a meghatározott fajtákból készítik el. A szigorú szabályozás az, ami tartalmat ad az eredetvédelmi rendszernek, ami hitelessé és legitimmé teszi.