A magyar bor eredetvédelme és borminősítési rendszerének megreformálása
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | bor borkultúra bormarketing szőlőművelés szőlőtermesztés |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/26411 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg26411 | ||
005 | 20200911132353.0 | ||
008 | 200821suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Kiss Zsuzsanna Cintia | |
245 | 1 | 2 | |a A magyar bor eredetvédelme és borminősítési rendszerének megreformálása |c Kiss Zsuzsanna Cintia |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a A dolgozatomban körüljártam a borkészítés történelmét, az európai eredetvédelmi rendszerek kialakulását, a terroir fogalmát, majd igyekeztem feltárni a jelenlegi magyarországi helyzet viszontagságait és próbáltam véleményem szerint egy működőképesebb alternatívát nyújtani. A külföldi eredetvédelmi rendszerek alapján kijelenthető, hogy a termőhelynek különleges szerepe van a klasszifikációk létrehozásában, hiszen ez az a tényező, ami nem reprodukálható, ami a borok változatosságának is az egyik kulcsa. Épp ezért kell hivatalosan védeni földrajzi árujelzőkkel, hogy az egyre élesedő piaci versenyben is meg tudja őrizni az értékét. A külföldi és belföldi tanulmányutak és az interjúk során arra a végső következtetésre jutottam, hogy az eredetvédelem alapja a közös termelői akarat, vagyis csak az a rendszer lehet sikeres, amit majdnem mindenki elfogad, alkalmaz és ezáltal népszerűsít. Ehhez a borászoknak kell megtenniük olyan szükséges lépéseket, mint kiválasztani melyik szőlőfajta legyen a borvidék zászlóshajója, objektíven, közös kóstolások alkalmával kiválasztani mely dűlők adnak konzekvensen kiemelkedő minőséget és elfogadni, hogy dűlős bort csak kiváló évjáratban a legnagyobb odafigyeléssel és csak a meghatározott fajtákból készítik el. A szigorú szabályozás az, ami tartalmat ad az eredetvédelmi rendszernek, ami hitelessé és legitimmé teszi. | |
695 | |a bor | ||
695 | |a borkultúra | ||
695 | |a bormarketing | ||
695 | |a szőlőművelés | ||
695 | |a szőlőtermesztés | ||
700 | 1 | |a Seregi Andrásné |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/26411/1/Szakdolgozat2020_KissZsuzsannaCintia.pdf |z Dokumentum-elérés |