A magyar bor eredetvédelme és borminősítési rendszerének megreformálása

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Kiss Zsuzsanna Cintia
További közreműködők: Seregi Andrásné
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:bor
borkultúra
bormarketing
szőlőművelés
szőlőtermesztés
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/26411

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg26411
005 20200911132353.0
008 200821suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Kiss Zsuzsanna Cintia 
245 1 2 |a A magyar bor eredetvédelme és borminősítési rendszerének megreformálása  |c Kiss Zsuzsanna Cintia  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a A dolgozatomban körüljártam a borkészítés történelmét, az európai eredetvédelmi rendszerek kialakulását, a terroir fogalmát, majd igyekeztem feltárni a jelenlegi magyarországi helyzet viszontagságait és próbáltam véleményem szerint egy működőképesebb alternatívát nyújtani. A külföldi eredetvédelmi rendszerek alapján kijelenthető, hogy a termőhelynek különleges szerepe van a klasszifikációk létrehozásában, hiszen ez az a tényező, ami nem reprodukálható, ami a borok változatosságának is az egyik kulcsa. Épp ezért kell hivatalosan védeni földrajzi árujelzőkkel, hogy az egyre élesedő piaci versenyben is meg tudja őrizni az értékét. A külföldi és belföldi tanulmányutak és az interjúk során arra a végső következtetésre jutottam, hogy az eredetvédelem alapja a közös termelői akarat, vagyis csak az a rendszer lehet sikeres, amit majdnem mindenki elfogad, alkalmaz és ezáltal népszerűsít. Ehhez a borászoknak kell megtenniük olyan szükséges lépéseket, mint kiválasztani melyik szőlőfajta legyen a borvidék zászlóshajója, objektíven, közös kóstolások alkalmával kiválasztani mely dűlők adnak konzekvensen kiemelkedő minőséget és elfogadni, hogy dűlős bort csak kiváló évjáratban a legnagyobb odafigyeléssel és csak a meghatározott fajtákból készítik el. A szigorú szabályozás az, ami tartalmat ad az eredetvédelmi rendszernek, ami hitelessé és legitimmé teszi. 
695 |a bor 
695 |a borkultúra 
695 |a bormarketing 
695 |a szőlőművelés 
695 |a szőlőtermesztés 
700 1 |a Seregi Andrásné  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/26411/1/Szakdolgozat2020_KissZsuzsannaCintia.pdf  |z Dokumentum-elérés