Különböző alapellátást nyújtó szállodák élelmiszerpazarlásának vizsgálata

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Kállai Alexa
További közreműködők: Karakasné Morvay Klára
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:adatelemzés
fenntarthatóság
idegenforgalom
szállodák
élelmiszer
élelmiszerpazarlás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/26418
Leíró adatok
Kivonat:Az élelmiszerpazarlás egy olyan jelenség, mellyel mindenkinek foglalkoznia kellene, hiszen hatást gyakorol társadalmunkra, környezetünkre és gazdaságunkra is. Az Európai Unió tagországai körülbelül 88 millió tonna hulladék keletkezéséért felelősek évente, mely egy főre levetítve körülbelül 173 kilogramm. A szállodaipar és a vendéglátás területén még csak gyerekcipőben jár a tudatos hozzáállás kialakítása, habár erre irányuló törekvések már léteznek. Szakdolgozatomban négy különböző alapellátású szálloda élelmiszer-pazarlását vizsgáltam. Egyrészt, a séfekkel készített interjúk segítségével betekintést nyertem a szállodákban alkalmazott módszerekre, melyek segítségével mérsékelik a pazarlást. Másrészt, adatelemzést végeztem vállalati belsős információk alapján, melynek célja, hogy az élelmiszerhulladék mennyiségének változása és a szálloda foglaltsági, nemzetiségi és vendégszegmensek szerinti megoszlása kötött összefüggéseket találjak. Majd a kapott eredmények függvényében javaslatokat tegyek a szállodáknak a pazarlás csökkentése érdekében.