A Ceva Phylaxia Oltóanyagtermelő ZRT. külkereskedelmi árufuvarozási teljesítménymérés rendszerének kialakítására tett javaslat
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis |
Kulcsszavak: | beszállító-értékelés fogyasztói elégedettség mérése gazdasági teljesítmény gyógyszerforgalmazás külkereskedelem árufuvarozás |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/27389 |
Abstract: | A CEVA-PHYLAXIA OLTÓANYAGTERMELŐ ZRT. KÜLKERESKEDELMI ÁRUFUVAROZÁSI TELJESÍTMÉNYMÉRÉS-RENDSZERÉNEK KIALAKÍTÁSÁRA TETT JAVASLATSZINOPSZIS A logisztikai szolgáltatások meghatározó részei az értékesítési tevékenységnek. Sokszor nem a termék önmagában, hanem a kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt eredményezi, hogy a vevők éppen ezt a terméket (és szolgáltatást) választják. Az ellátásilánc-menedzsment (Supply Chain Management, SCM) túllép a vállalati logisztika belső határain. Egyre inkább globális hálózatokban gondolkodnak a vállalatok. Ez kivetül a vállalaton belüli, és a hálózatban egymáshoz csatlakozó vállalatok egymás közötti, valamint a partnercégeik között kommunikációs folyamatokra is. A reálfolyamatok a konkrét áruáramlási rendszerektől egészen az ellátási lánc kialakításának részletes elemzéséig tartanak. A vevői elégedettség méréséhez fontos szempont vizsgálni a megrendelésre elküldött áru érkezésének körülményeit, ennek költségeit. Erre teszek kísérletet adott vállalatra kidolgozott javaslattal. A kutatás a Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. (a továbbiakban: Vállalat) Supply Chain osztályának külkereskedelmi értékesítése számára döntést támogató segédanyagnak készült. A vállalat haszonállatok számára készít élő-, inaktivált vírus- és bakteriológiai vakcinákat megelőző védőoltásként. A termék minden szintjére jellemző, hogy előírt, szigorúan betartott, betartatott, ellenőrzött tárolási-, fuvarozási hőmérsékleti tartományt ír elő a gyártó. A legtöbb vakcina esetén az előírt tárolási hőmérsékleti tartomány +2 és +8 oC közé esik, míg egy speciális élővírus vakcinára a -198 Celsius fokos tárolást kell betartani. Egy harmadik termékkör, ami jellemzően alapanyag, és a testvérvállalatok termeléséhez igazodva kell fuvarozni, -20 oC hőmérsékleten tárolandó. Ezekből a szigorú előírásokból az következik, hogy az export értékesítéshez, a fuvarozási időket figyelembe véve speciális csomagolóeszközöket kell alkalmazzon a vállalat. A minőségi mutatók meghatározása: 1. Versenyelőnyt eredményező mutatók Fuvardíj, szolgáltatások díja, Szolgáltatás minősége, Átfutási idő, határidők betartása, Kapcsolat szintje, megbízhatóság 2. A különböző információs szintek mutatói Bejövő információk, Információfeldolgozás, Továbbított információ 3. A folyamat hatékonyságát mérő tényezők Eredményesebb a tevékenység? Rugalmasabb-e a fuvarozás? Gazdaságosabb a folyamat? A mérés meghatározásához szükséges minőségbiztosítási és gazdasági kérdések: a/ Mi a kívánt végeredmény? b/ Miért jelentős ez a végeredmény? c/ Hogyan mérhetjük majd az előrehaladást? d/ Hogyan befolyásolhatjuk a végeredményt? e/ Honnan fogjuk tudni, hogy elértük a kívánt végeredményt? f/ Milyen gyakran értékeljük majd az előrehaladást? g/ Milyen formában gyűjtjük és továbbítjuk az adatokat? A Vállalat fuvaroztatási/szállítmányoztatási tevékenysége Célok meghatározása I. Költségcsökkentés II. Vevői elégedettség javítása III. Fuvarozás pontosságának növelése IV. Szolgáltatás minőségének javítása V. Fuvarozási határidők csökkentése VI. Reklamációk csökkentése Kockázatok felmérése Az értékelés bevezetése – Értékelőlap A megvalósulhatnak-e a javító törekvések? Interjú a Ceva-Phylaxia Ellátási lánc menedzserével |
---|