Az érzékszervi marketing és alkalmazása a Costa Coffee, illetve Starbucks kávéházakban
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | fogyasztói magatartás percepció érzékelés érzékszervek érzékszervi marketing |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/27413 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg27413 | ||
005 | 20201129194623.0 | ||
008 | 201129suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Benkő Inez | |
245 | 1 | 3 | |a Az érzékszervi marketing és alkalmazása a Costa Coffee, illetve Starbucks kávéházakban |c Benkő Inez |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Szakdolgozatom témájának az érzékszervi marketinget választottam, hiszen úgy gondolom, hogy a mai világban, annak érdekében, hogy még a reklámkerülő fogyasztók figyelmét is képesek legyünk felkelteni fontos, hogy olyan módszereket is alkalmazzunk, amelyek képesek a versenytársakkal szemben valamilyen fajta előnyt adni és a fogyasztókat a vásárlási döntéseik meghozatala során befolyásolni, illetve a márka és a fogyasztók közötti kapcsolatot elmélyíteni. Ezért is választottam egy olyan marketingterületet, amely országunkban nincs tudatosan alkalmazva, így amennyiben egy vállalat felismeri az érzékszervi marketingben rejlő lehetőségeket, úgy képes eredményesen kitűnni a versenytársak közül, illetve hamarabb tudja fogyasztóit lojalitásra ösztönözni. Szakdolgozatom elkészítésekor összegeztem az érzékelés és az észlelés sajátosságait, illetve bővebben kifejtettem az egyes érzékszervi marketing területek legfontosabb elemeit, majd bemutattam felhasználásukat a Starbucks, illetve Costa Coffee kávéházakban. A szekunder kutatások mellett - amelyeknek fő forrásai külföldi olvasmányok, napilapok, digitális kiadású könyvek, illetve internetes cikkek voltak, hiszen a magyar szakirodalmak csak érintőlegesen foglalkoznak az érzékszervek szerepével a marketingstratégia során – primer kutatásokat is végeztem. Célom volt, hogy a fiatal magyar fogyasztók közül minél nagyobb mintavétellel kerüljenek ki válaszok, hiszen az említett két kávéházlánc, a Starbucks és a Costa Coffee is a fiatalokat tartja fő célcsoportjuknak. Ennek érdekében egy kérdőíves kutatást végeztem a korcsoportom körében, amely során a válaszolóknak a különböző érzékekre ható tényezőkkel kapcsolatban kellett válaszolniuk, majd a kérdőív második felében az említett két kávéházlánc érzékszervi marketing elemeiről, illetve a velük kapcsolatos korábbi tapasztalataikról kellett kifejteniük véleményüket. A válaszok alapján sikeresen le tudtam szűrni, hogy ezek a tapasztalatok milyen mértékben befolyásolják őket a későbbi döntéshozatalaik során, hiszen több kérdés elemzése során is kiderült, hogy a korábbi érzelmeik nagy hatással vannak a későbbi vásárlási döntéseikre, így amennyiben valamilyen negatív tapasztalattal rendelkeznek, úgy az adott vállalkozásnak -jelen esetben kávéháznak – rengeteg energiabefektetésre van szüksége, ahhoz, hogy a későbbiekben is fogyasztóiknak tudhassák ezeket a személyeket. Az eredmények alapján nyilvánvalóvá vált számomra, hogy a fiataloknak – így nagy valószínűséggel a többi korcsoportnak is – rendkívül fontosak a korábbi tapasztalataik alapján való benyomásaik, így érzéseik is a későbbi döntéshozatalban. Emellett a konkrét példák megválaszolása alapján arra következtetésre jutottam, hogy az érzékszervi marketing felhasználása nagyban befolyásolhatja az érzelmeiket, illetve a későbbi vásárlásokat, így érdemes a vállalkozásoknak erre a területre a későbbiekben nagyobb figyelmet fordítani, amennyiben szeretnék forgalmukat és bevételeiket is maximalizálni, illetve a lehető legjobb kapcsolatot kiépíteni fogyasztóikkal. Enélkül a bensőséges kapcsolat nélkül félő, hogy vásárlószámuk egy bizonyos idő után radikális csökkenés elé néz. Természetesen az érzékszervi marketing elemeinek felhasználása és az érzékszervek fontosságának sorrendje nagyban változhat a termék vagy szolgáltatás jellemzőitől. Az általam kiválasztott példákban értelemszerűen a legfontosabb az ízlelés, lévén az élelmiszerek a legfontosabb termékeik, míg más típusú üzleteknél ez változhat, azonban minden vállalkozás számára fontos, hogy lehetőség szerint az összes érzékszervre megfelelő módon és intenzitással hasson a lehető legjobb eredmények elérése érdekében. Összességében tehát úgy gondolom, hogy az érzékszervi marketing, amennyiben megfelelően és kreatív módon használják fel, úgy képes a klasszikus marketingmódszerek támogatására. | |
695 | |a fogyasztói magatartás | ||
695 | |a percepció | ||
695 | |a érzékelés | ||
695 | |a érzékszervek | ||
695 | |a érzékszervi marketing | ||
700 | 1 | |a Totth Dr. Gedeon |e ths | |
700 | 1 | |a Varga István László |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/27413/1/Az%20%C3%A9rz%C3%A9kszervi%20marketing%20%C3%A9s%20alkalmaz%C3%A1sa%20a%20Costa%20Coffee%2C%20illetve%20Starbucks%20k%C3%A1v%C3%A9h%C3%A1zakban%20-%20Benk%C5%91%20Inez.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/27413/2/Nyilatkozat%20a%20szakdolgozat%20st%C3%A1tusz%C3%A1r%C3%B3l%20-%20Benk%C5%91%20Inez.pdf |z Dokumentum-elérés |