Élmény-gasztronómia Az ügyfélközpontú szolgáltatás tervezés receptje
Saved in:
| Main Author: | |
|---|---|
| Other Authors: | |
| Format: | Thesis |
| Kulcsszavak: | Design Thinking gasztronómia Service Design szolgáltatás tervezés üzletfejlesztés |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/27849 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg27849 | ||
| 005 | 20210329092056.0 | ||
| 008 | 201228suuuu hu om 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Oswald Réka | |
| 245 | 1 | 0 | |a Élmény-gasztronómia |b Az ügyfélközpontú szolgáltatás tervezés receptje |c Oswald Réka |h [elektronikus dokumentum] |
| 520 | 3 | |a Szakdolgozatomban a Service Designmódszertan alkalmazásának létjogosultságát vizsgálom gasztronómiai vállalkozások - kiemelten bisztrók,kávézók – területén, fókuszálva az ügyfélélmény kialakítására az újonnan nyílóhelységek, illetve profilváltás esetére. Célom, hogy kutatásommal egyszektor-specifikus, kisvállalkozók számára könnyen elsajátítható Service Designútmutatót alapozzak meg azáltal, hogy nem csak a Service Design szakirodalmielméletét dolgozom fel, és a hazai gasztronómiai szektor helyzetét, jelenlegigyakorlatait és kihívásait ismerem meg, hanem gyakorlati Service Designszemléletmódú szolgáltatásfejlesztési folyamatot is megvalósítok. Szakdolgozatom három fő tartalmi egységre bontható.Első jelentős egységet a dolgozatom kapcsán érintett fő elméletek feldolgozásaés összesítése adja, melynek során kitérek a vevői élmény, és élménygazdaságelméletére, bemutatom a Design Thinking – azaz a tervezői gondolkodás –elméletét, illetve a Service Design – azaz a design szemléletűszolgáltatásfejlesztés – alapelveit, jellemzőit és folyamatát. Másodikegységben bemutatom a hazai gasztronómiai piac jelenlegi helyzetét éskihívásait, piaci adatok és szakértői interjúk alapján. Párhuzamot vonoksikeres gasztronómiai vállalkozások és Service Design személéletmód jellemzőiközött, bemutatva a Service Design szektor specifikus alkalmazásánaklehetőségeit. Egy gasztronómiai vállalkozás specifikus ésjelentős szolgáltatáskialakítási mérföldköveit tekintve, javaslatot teszekadott helyzetekre alkalmazható Service Design módszertanokra. A szakdolgozatgyakorlati fejezetében egy saját Service Design szemléletű szolgáltatásfejlesztési folyamatot mutatok be. Felvázolom az eset körülményeit, a folyamatrésztvevőit és megtervezését, majd részletesen bemutatom az alkalmazottmódszertanokat. A folyamat leírását követően értékelem a szolgáltatásfejlesztéseredményességét a design projektek sikertényezői, illetve gazdaságiteljesítménymutatók alapján, majd az egész folyamatra vonatkozóan személyesreflexióimat, élményeimet és fontos tapasztalataimat összesítem. A szolgáltatás fejlesztés esetét egy sajátvállalkozás új kávézó egységének nyitása adta, melynek teljes megvalósítását –így a szolgáltatás fejlesztési folyamatot is - a vírushelyzet megakadályozta,azonban kutatási témámat véleményem szerint így is sikerült megfelelő módonkörbejárni. A Service Design folyamat eredményeképp – mely az eredetikoncepcióhoz képest más céllal, de megvalósult – kimagasló ügyfélelégedettségetés visszatérő vásárlói arányt értünk el, mely arra enged következtetni, hogy aszemléletmód alkalmazása eredményes lehet sikeres szolgáltatási koncepciókkialakításában. | |
| 695 | |a Design Thinking | ||
| 695 | |a gasztronómia | ||
| 695 | |a Service Design | ||
| 695 | |a szolgáltatás tervezés | ||
| 695 | |a üzletfejlesztés | ||
| 700 | 1 | |a Réthi Dr. Gábor |e ths | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/27849/1/Oswald_Reka_szakdolgozat_Service_Design_Gasztronomia_2020_final.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/27849/2/Oswald_Reka_szakdolgozat_Service_Design_gasztro_osszefoglalas.pdf |z Dokumentum-elérés |