A vegán életmód és a fenntarthatóság kapcsolata a vendéglátásban

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Székely Dorottya Erzsébet
További közreműködők: Fekete-Frojimovics Dr. Zsófia
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:fenntartható vendéglátás
fenntarthatóság
veganizmus
vegán életmód
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/28197
Leíró adatok
Kivonat:A fenntarthatóság irányába tett lépések és a vegán életmód mára szerves részét képezik életemnek. Aktuálisnak és fontos témának tekintem mind a fenntarthatóságot, mind a veganizmust, és ezeknek kapcsolatát, illetve hatásait környezetünkre. Ennek köszönhetően szeretném bemutatni, hogy mit is jelent e két fogalom és hogyan jelenik meg ezeknek jelentősége a vendéglátásban. Bemutatásra kerül a fenntarthatóság fogalma és fontossága, és hogy jelenleg hol tart világunk a negatív környezeti hatásokkal vívott csatában, illetve bemutatom a vegán étkezés fontosságát és ennek pozitív hatásait környezetünkre nézve. A vendéglátóipar okozta negatív környezeti hatások és az ezekre megoldásként szolgáló tevékenységek is kifejtésre kerülnek, illetve az is, hogy hazánkban mekkora a fenntarthatóság felé a hajlandóság a vendéglátóhelyek és a fogyasztók részéről egyaránt. Kutatásom célja az volt, hogy az embereket egyénileg is megkérdezzem, mennyire tartják fontosnak a fenntarthatóságot, étkezésünk szerepét és a fenntartható vendéglátóhelyek felkeresését, ezért kérdőív segítségével gyűjtöttem adatokat erről. Majd egy, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársával készített interjú keretében tudhattam meg többet a hazai törekvésekről a fenntartható vendéglátást illetően. A kutatómunka eredményeként kiderült, hogy felívelőben látszik a tudatosság egy fenntarthatóbb élet felé, mind a vendéglátóhelyek tulajdonosait tekintve, mind az embereket egyénileg nézve, de még sokat kell fejlődni, és lehetőleg minél hamarabb.