Éttermek törzsvendégkörének vizsgálata Budaörsön

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Vadas Bendegúz
További közreműködők: Debreceni János
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:Budaörs
családi étterem
étterem
szolgáltatás a vendéglátásban
törzsvendég
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/28224

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg28224
005 20210208125810.0
008 210208suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Vadas Bendegúz 
245 1 0 |a Éttermek törzsvendégkörének vizsgálata Budaörsön  |c Vadas Bendegúz  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a Az elmúlt években számtalan szakdolgozat született budapesti éttermek vendégeiről és azok elemzéséről. Ezen fellelkesülve fogalmazódott meg bennem a vágy, hogy megvizsgáljam, Budaörs városában milyen éttermek találhatók, és milyenek a vendégeik. Szakdolgozatom témaválasztását azzal is magyarázhatom, hogy mindig érdekelt, hogyan tudnak fennmaradni városomban a kis családi hagyományokkal rendelkező éttermek. Budaörs városa az elmúlt évtized alatt hatalmasat fejlődött, mind állandó lakosok száma, mind infrastruktúra terén.Kutatásaim során utánanéztem, napjainkban mennyi, és milyen típusú étterem található a városban. Arra a következtetésre jutottam, hogy Budaörsön 34 db melegkonyhás vendéglátó egység lelhető fel. Ezek nagyrésze gyors- és pizzéria- éttermek. A hagyományos éttermek száma igen csekély.(tripadvisor.co/hu, 2020) Érdeklődésem jobban felkeltik azok az éttermek, amelyek valamilyen értékkel bírnak, valami plusz különlegességet adnak. Ezek nem mások, mint a törzslakosként itt élő családok által üzemeltetett kis családi éttermek.Ezért dolgozatomban a budaörsi családi éttermeket veszem górcső alá. Kutatásom előkészítése során arra jutottam, hogy három családi éttermet vizsgálok meg. Döntésemet azzal magyarázom, hogy rengeteg időre és kutatói munkára lenne szükségem az összes étterem megvizsgálásához. Így kiválasztottam hármat, amelyek nagyvonalakban hasonlítanak egymásra, de eltérő értékekkel is bírnak. A három családi étterem tulajdonosával folytatott interjúm során megtudhattam, hogy vendégkörüket nagyrészt az állandó törzsvendégek teszik ki. Úgy gondolom hiba lenne, ha az éttermek ezen tulajdonságát nem vizsgálnám meg.Dolgozatom során bemutatni kívánt éttermek közös jellemzője, hogy egy családi házból lettek kialakítva. Kis konyhával, szakosított raktárakkal és előkészítőkkel, budapesti viszonylathoz képest kis vendégtérrel rendelkeznek. Az éttermek felső emeletén az üzletvezető lakik. Az éttermek nagyrésze nem frekventált helyen található, továbbá a vendéglők nem végeznek népszerűsítő kapányokat sem. Ezeket az éttermeket csak azok ismerik, akik már személyesen jártak bennük vagy valamelyik ismerősük mesélt róla nekik.Szakdolgozatom elkészítése során két vezérvonalra fogok fókuszálni. Az egyik fővonal az éttermek törzsvendégei lesznek, miszerint milyen motiváció készteti őket arra, hogy ezekre a vendéglátóhelyekre járjanak. A másik fővonal pedig az adott éttermek összehasonlítása és bemutatása lesz, hogyan alakultak ki, és hogyan működnek. Célom továbbá, hogy komplex, átfogó képet adhassak a kutatásomban szereplő vendéglők számára törzsvendégeikről. Tanulmányom segítségével szeretnék olyan többletinformációt adni az olvasó számára ezekről a családi éttermekről, amit más forrásokból nem tudnának megszerezni.Szekunder kutatásom során szakmai alapokra helyezem dolgozatomat. Az anyaggyűjtéskor főként internetes forrásokat és szakkönyveket használok. Áttekintem többek között a szolgáltatás kapcsolatát a vendéglátással, a vendéglojalitás témaköreit, valamint bemutatom Budaörs városát is.Primer kutatásom során elsőként interjút készítek az éttermek üzletvezetőivel, amiben arra kérem őket, hogy meséljék el az étterem történetét és jellemzőit. Kutatásom második felében egy kérdőív segítségével felmérem, hogy a tözsvendégek miért választják az adott éttermeket.Remélem dolgozatom hasznos és jövedelmező lesz az olvasó számára. Bízom benne, hogy munkámat más is fel fogja tudni használni, aki a témámhoz kapcsolódóan tanulmányt szeretne készíteni. 
695 |a Budaörs 
695 |a családi étterem 
695 |a étterem 
695 |a szolgáltatás a vendéglátásban 
695 |a törzsvendég 
700 1 |a Debreceni János  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/28224/1/Szakdolgozat%20Vadas%20Bendeg%C3%BAz.pdf  |z Dokumentum-elérés