Az etika megléte és hatása a budapesti éttermekben
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | etika etikai kódex etikai szabályok étterem vendéglátás |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/28385 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg28385 | ||
005 | 20210208130702.0 | ||
008 | 210208suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Molnár Katalin | |
245 | 1 | 3 | |a Az etika megléte és hatása a budapesti éttermekben |c Molnár Katalin |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Nem én választottam a vendéglátást, mégis rabul ejtett. Szokták mondani, hogy vendéglátósnak születni kell, amivel mélységesen egyetértek. Több éves munkatapasztalattal a hátam mögött azonban azt tapasztaltam, hogy sokan csak munkának tekintik, a megélhetésük kulcsának, de egyre kevésbé hivatásnak. Szakdolgozatomat ennek a feltételezésnek a kivizsgálása ihlette. A szakirodalom feldolgozása során vizsgáltam az etika történetét, különböző filozófiai értelmezéseket, az üzleti etikát, továbbá ezen belül a vendéglátás etikáját különös tekintettel a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a területi kereskedelmi és iparkamarák, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének, valamint a vendéglátó vállalkozók etikai kódexét. Olyan kutatást szerettem volna folytatni, ahol valós, releváns eredményeket kaphatok, ennek megfelelően a kérdőíveket úgy igyekeztem összeállítani, hogy senkinek se magáról kelljen véleményt alkotnia, hanem a másik két szegmensről mondja el a tapasztalatait. A vendéglátás több szegmensből áll, ezek közül a vendégeket, a munkavállalókat és a tulajdonosokat is megkérdeztem arról, hogy az etika megjelenik-e a budapesti éttermekben, illetve milyen szerepe van a bevételben és a profitban. Két felvetésem volt, az egyik, hogy a kutatás során, arra az eredményre fogok jutni, hogy a mai világban a budapesti éttermek szereplői egyre kevésbé fordítanak figyelmet az etikus viselkedésre. A kutatás során kiderült, hogy a vendéglátásban részt vevők igenis igyekeznek erkölcsösen viselkedni, felismerik annak előnyét, hogy betartsák az etikai kódexben szereplő normákat, azonban a tulajdonosok képtelenek az állam szabályozói szervei által felállított előírásoknak megfelelni. A másik felvetésem az volt, hogy a vendégek hajlandóak akár többet költeni, illetve visszajáró vendégek lesznek, amennyiben tudják, hogy a budapesti étterem minden szereplője etikus. A kutatás másik felvetése, miszerint gazdaságilag megéri etikus elvek alapján vezetni egy vállalkozást, mert így magasabb bevétel érhető el egyértelműen beigazolódott. | |
695 | |a etika | ||
695 | |a etikai kódex | ||
695 | |a etikai szabályok | ||
695 | |a étterem | ||
695 | |a vendéglátás | ||
700 | 1 | |a Hámori Dr. Antal |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/28385/1/Moln%C3%A1r_Katalin_BRE6HL_2020-2021_I.f%C3%A9l%C3%A9v_szakdolgozat.pdf |z Dokumentum-elérés |