Néhány a borravaló adását és nagyságát befolyásoló ,,extra" tényező

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Nagy Adrienn
További közreműködők: Fenyvesi Dr. Éva
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:borravaló
borravalóadási szokások
szervízdíj
társadalmi norma
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/28390
Leíró adatok
Kivonat:A dolgozat fő témája a borravaló adását és nagyságát befolyásoló tényezők részletes vizsgálata. A dolgozat szekunder kutatása részletesen bemutatja, hogy melyek azok a tényezők, amelyek hatással vannak a vendégek borravalóinak nagyságára. A kutatás fő célja, hogy megvizsgáljam a felszolgálók hogyan tudják befolyásolni a kapott borravaló nagyságát. Primer kutatásom alapjául 2 kérdőív és 5 interjú szolgált.  Az eredmények alapján elmondható, hogy míg a nemzetközi kutatások alapján a vendégek könnyen befolyásolhatók fizikai megjelenéssel, személyes érintéssel vagy asztal mellé guggolással, addig a hazai felszolgálóknak ennél nehezebb dolguk van. A vizsgálatom alapján az embereknek a felszolgálás és az étel minősége a legmeghatározóbb tényező borravaló adásakor. Továbbá a férfiak és a nők, a különböző jövedelemcsoportok és korosztályok borravalóadási szokásait vizsgáltam. Végül pedig a kínálati oldalról a felszolgálók és 5 étterem vezető véleményét kértem ki.