Munkahelyi stressz és kiégés a vendéglátásban dolgozóknál

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Kondár Fanni
Other Authors: Fenyvesi Dr. Éva
Format: Thesis
Kulcsszavak:humán erőforrás menedzsment
kiégés
motiváció
munkahelyi stressz
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/28449
Description
Abstract:A szervezet- és humánmenedzsment területén az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kiégés (burnout) jelenségére. A munkavállaló mentális egészségének fenntartása érdekében egyre több tanulmány foglalkozik a munkaadó felelősségével és a megfelelő munkakörnyezet kialakításának fontosságával. Egy 2013-as kutatás szerint a munkahelyi stressz a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatban volt a legkimagaslóbb. Ezért kutatásom célkitűzéséül a munkahelyi stressz legfőbb forrásainak és következményinek vizsgálatát választottam, különös hangsúlyt fektetve a vendéglátásban dolgozó munkavállalók motivációjára, a munkahelyi stressz és a kiégés közötti kapcsolat generációnkénti és nemenkénti megfigyelésére. Kutatásom során egyaránt végeztem szekunder és primer kutatást. A szekunder kutatás során összegyűjtöttem a munkahelyi stressz és a kiégés legfőbb forrásait, megvizsgáltam a generációs különbségeket a munkaerőpiacon, elemeztem a munkahelyi stressz és a kiégés szervezeti szinten jelentkező tüneteit, valamint a vállalati felelősséget. A primer kutatásom egy online kérdőíven alapszik, melynek segítségével 482 fő vendéglátásban dolgozó tapasztalatait ismerhettem meg. Kutatásom eredményei szerint a különböző generációknak más-más a munkamotivációja. A válaszadók számos esetben tapasztalják a munkahelyi stressz, de a kiégés tüneteit is. A megkérdezett munkavállalók legfőbb stresszforrása a nagy mennyiségű feladat ellátása és a monoton munkavégzés. A feldolgozott válaszok alapján vendéglátásban betöltött pozíciók közül a szakács munkája a legstresszesebb, ami magyarázatot adhat arra, hogy a szakácsmesterség miért hiányszakma hazánkban.