Munkahelyi stressz és kiégés a vendéglátásban dolgozóknál
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | humán erőforrás menedzsment kiégés motiváció munkahelyi stressz vendéglátás |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/28449 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg28449 | ||
005 | 20210208134652.0 | ||
008 | 210208suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Kondár Fanni | |
245 | 1 | 0 | |a Munkahelyi stressz és kiégés a vendéglátásban dolgozóknál |c Kondár Fanni |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a A szervezet- és humánmenedzsment területén az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kiégés (burnout) jelenségére. A munkavállaló mentális egészségének fenntartása érdekében egyre több tanulmány foglalkozik a munkaadó felelősségével és a megfelelő munkakörnyezet kialakításának fontosságával. Egy 2013-as kutatás szerint a munkahelyi stressz a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatban volt a legkimagaslóbb. Ezért kutatásom célkitűzéséül a munkahelyi stressz legfőbb forrásainak és következményinek vizsgálatát választottam, különös hangsúlyt fektetve a vendéglátásban dolgozó munkavállalók motivációjára, a munkahelyi stressz és a kiégés közötti kapcsolat generációnkénti és nemenkénti megfigyelésére. Kutatásom során egyaránt végeztem szekunder és primer kutatást. A szekunder kutatás során összegyűjtöttem a munkahelyi stressz és a kiégés legfőbb forrásait, megvizsgáltam a generációs különbségeket a munkaerőpiacon, elemeztem a munkahelyi stressz és a kiégés szervezeti szinten jelentkező tüneteit, valamint a vállalati felelősséget. A primer kutatásom egy online kérdőíven alapszik, melynek segítségével 482 fő vendéglátásban dolgozó tapasztalatait ismerhettem meg. Kutatásom eredményei szerint a különböző generációknak más-más a munkamotivációja. A válaszadók számos esetben tapasztalják a munkahelyi stressz, de a kiégés tüneteit is. A megkérdezett munkavállalók legfőbb stresszforrása a nagy mennyiségű feladat ellátása és a monoton munkavégzés. A feldolgozott válaszok alapján vendéglátásban betöltött pozíciók közül a szakács munkája a legstresszesebb, ami magyarázatot adhat arra, hogy a szakácsmesterség miért hiányszakma hazánkban. | |
695 | |a humán erőforrás menedzsment | ||
695 | |a kiégés | ||
695 | |a motiváció | ||
695 | |a munkahelyi stressz | ||
695 | |a vendéglátás | ||
700 | 1 | |a Fenyvesi Dr. Éva |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/28449/1/Kond%C3%A1r-Fanni-2020-Munkahelyi-stressz-%C3%A9s-ki%C3%A9g%C3%A9s-a-vend%C3%A9gl%C3%A1t%C3%A1sban-dolgoz%C3%B3kn%C3%A1l.pdf |z Dokumentum-elérés |