Munkahelyi stressz és kiégés a vendéglátásban dolgozóknál

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Kondár Fanni
További közreműködők: Fenyvesi Dr. Éva
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:humán erőforrás menedzsment
kiégés
motiváció
munkahelyi stressz
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/28449

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg28449
005 20210208134652.0
008 210208suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Kondár Fanni 
245 1 0 |a Munkahelyi stressz és kiégés a vendéglátásban dolgozóknál  |c Kondár Fanni  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a A szervezet- és humánmenedzsment területén az elmúlt időszakban egyre nagyobb figyelmet fordítanak a kiégés (burnout) jelenségére. A munkavállaló mentális egészségének fenntartása érdekében egyre több tanulmány foglalkozik a munkaadó felelősségével és a megfelelő munkakörnyezet kialakításának fontosságával. Egy 2013-as kutatás szerint a munkahelyi stressz a Szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, idegenforgalom ágazatban volt a legkimagaslóbb. Ezért kutatásom célkitűzéséül a munkahelyi stressz legfőbb forrásainak és következményinek vizsgálatát választottam, különös hangsúlyt fektetve a vendéglátásban dolgozó munkavállalók motivációjára, a munkahelyi stressz és a kiégés közötti kapcsolat generációnkénti és nemenkénti megfigyelésére. Kutatásom során egyaránt végeztem szekunder és primer kutatást. A szekunder kutatás során összegyűjtöttem a munkahelyi stressz és a kiégés legfőbb forrásait, megvizsgáltam a generációs különbségeket a munkaerőpiacon, elemeztem a munkahelyi stressz és a kiégés szervezeti szinten jelentkező tüneteit, valamint a vállalati felelősséget. A primer kutatásom egy online kérdőíven alapszik, melynek segítségével 482 fő vendéglátásban dolgozó tapasztalatait ismerhettem meg. Kutatásom eredményei szerint a különböző generációknak más-más a munkamotivációja. A válaszadók számos esetben tapasztalják a munkahelyi stressz, de a kiégés tüneteit is. A megkérdezett munkavállalók legfőbb stresszforrása a nagy mennyiségű feladat ellátása és a monoton munkavégzés. A feldolgozott válaszok alapján vendéglátásban betöltött pozíciók közül a szakács munkája a legstresszesebb, ami magyarázatot adhat arra, hogy a szakácsmesterség miért hiányszakma hazánkban. 
695 |a humán erőforrás menedzsment 
695 |a kiégés 
695 |a motiváció 
695 |a munkahelyi stressz 
695 |a vendéglátás 
700 1 |a Fenyvesi Dr. Éva  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/28449/1/Kond%C3%A1r-Fanni-2020-Munkahelyi-stressz-%C3%A9s-ki%C3%A9g%C3%A9s-a-vend%C3%A9gl%C3%A1t%C3%A1sban-dolgoz%C3%B3kn%C3%A1l.pdf  |z Dokumentum-elérés