Az élelmiszer-pazarlás csökkentésének lehetőségei a szállodaiparban, különös tekintettel az élelmiszer-adományozásra

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Turcsik Adrienn
További közreműködők: Karakasné Morvay Klára
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:Accor Hotels
élelmiszer-adományozás
élelmiszer-hulladék
élelmiszer-pazarlás
szállodaipar
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/28546
Leíró adatok
Kivonat:Hazánkban évente 1,8 millió tonna felesleges élelmiszer keletkezik az élelmiszerlánc bizonyos pontjain. Az Európia Unióban a 88 millió tonna élelmiszer-hulladék 12 százalékáért a vendéglátóipar felelős. Az élelmiszer-pazarlás nem csak az élelmezési problémákat növeli, de hozzájárul a klímaváltozáshoz is. Éves szinten 73 milliárd adag ételt szolgál fel a vendéglátóipar a világon. Ez alapján egyértelmű, hogy a vendéglátás szektornak óriási a felelőssége az élelmiszer-pazarlás terén. A dolgozat bemutatja a keletkező élelmiszer-hulladék összetételét, csökkentésére tett törekvéseket, és a lehetséges hulladék-kezelési módszereket. Rávilágít, mi történik az élelmiszer-hulladékkal a hulladékhierarchia különböző szakaszaiban. Ismerteti az élelmiszer-adományozás jogi és higiéniai hátterét, illetve lehetőségeit a szállodák számára. A dolgozat alapját szekunder kutatás adja, mely során főképp az Európai Unióban és hazánkban végzett kutatások eredményei kerültek megvizsgálásra. A primer kutatáshoz félig strukturált mélyinterjú módszer került alkalmazásra. Rendelkezésre álltak az Accor Hotels tagszállodáiban 2018-ban végzett mérések, melyek a különböző étkeztetések során keletkező élelmiszer-hulladékot mérték, havi bontásban, összevetve az előző év adataival. A kutatás célja megvizsgálni, mely étkeztetés során keletkezett a legtöbb élelmiszer-hulladék, mi az összefüggés a hulladék mennyisége és a szálloda színvonala között, összehasonlítva a Novotel Budapest Danube szállodát a lánc más tagszállodáival. Az interjú során megismerésre kerültek a szálloda hulladék-kezelési módszerei és véleményük az élelmiszer-adományozással kapcsolatban. A Biofilter Zrt-vel készített interjú során bemutatták, hogyan hasznosítható a keletkezett élelmiszer-hulladék, és mi az összefüggés a hulladék mennyisége és a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma között. A NÉBIH rávilágított az élelmiszer-adományozás jogi hátterére, és az adományozásra vonatkozó feltételekre. Az interjúk alapján az a következtetés vonható le, hogy az élelmiszer-adományozást illető hazai szabályozások nem szigorúbbak, mint az Uniósok, viszont a szigorú higiéniai és élelmiszerbiztonsági feltételek mellett a szállodákban megmaradt élelmiszereknek csak kis része ajánlható fel karitatív szervezetek számára. Megoldást a megelőzés, a pazarlás-csökkentése jelentené, így a szállodák legfontosabb feladata a csökkentésre irányuló törekvések további fejlesztése.