Az élelmiszer-pazarlás csökkentésének lehetőségei a szállodaiparban, különös tekintettel az élelmiszer-adományozásra
Elmentve itt :
| Szerző: | |
|---|---|
| További közreműködők: | |
| Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
| Kulcsszavak: | Accor Hotels élelmiszer-adományozás élelmiszer-hulladék élelmiszer-pazarlás szállodaipar |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/28546 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg28546 | ||
| 005 | 20210208135357.0 | ||
| 008 | 210208suuuu hu om 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Turcsik Adrienn | |
| 245 | 1 | 3 | |a Az élelmiszer-pazarlás csökkentésének lehetőségei a szállodaiparban, különös tekintettel az élelmiszer-adományozásra |c Turcsik Adrienn |h [elektronikus dokumentum] |
| 520 | 3 | |a Hazánkban évente 1,8 millió tonna felesleges élelmiszer keletkezik az élelmiszerlánc bizonyos pontjain. Az Európia Unióban a 88 millió tonna élelmiszer-hulladék 12 százalékáért a vendéglátóipar felelős. Az élelmiszer-pazarlás nem csak az élelmezési problémákat növeli, de hozzájárul a klímaváltozáshoz is. Éves szinten 73 milliárd adag ételt szolgál fel a vendéglátóipar a világon. Ez alapján egyértelmű, hogy a vendéglátás szektornak óriási a felelőssége az élelmiszer-pazarlás terén. A dolgozat bemutatja a keletkező élelmiszer-hulladék összetételét, csökkentésére tett törekvéseket, és a lehetséges hulladék-kezelési módszereket. Rávilágít, mi történik az élelmiszer-hulladékkal a hulladékhierarchia különböző szakaszaiban. Ismerteti az élelmiszer-adományozás jogi és higiéniai hátterét, illetve lehetőségeit a szállodák számára. A dolgozat alapját szekunder kutatás adja, mely során főképp az Európai Unióban és hazánkban végzett kutatások eredményei kerültek megvizsgálásra. A primer kutatáshoz félig strukturált mélyinterjú módszer került alkalmazásra. Rendelkezésre álltak az Accor Hotels tagszállodáiban 2018-ban végzett mérések, melyek a különböző étkeztetések során keletkező élelmiszer-hulladékot mérték, havi bontásban, összevetve az előző év adataival. A kutatás célja megvizsgálni, mely étkeztetés során keletkezett a legtöbb élelmiszer-hulladék, mi az összefüggés a hulladék mennyisége és a szálloda színvonala között, összehasonlítva a Novotel Budapest Danube szállodát a lánc más tagszállodáival. Az interjú során megismerésre kerültek a szálloda hulladék-kezelési módszerei és véleményük az élelmiszer-adományozással kapcsolatban. A Biofilter Zrt-vel készített interjú során bemutatták, hogyan hasznosítható a keletkezett élelmiszer-hulladék, és mi az összefüggés a hulladék mennyisége és a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma között. A NÉBIH rávilágított az élelmiszer-adományozás jogi hátterére, és az adományozásra vonatkozó feltételekre. Az interjúk alapján az a következtetés vonható le, hogy az élelmiszer-adományozást illető hazai szabályozások nem szigorúbbak, mint az Uniósok, viszont a szigorú higiéniai és élelmiszerbiztonsági feltételek mellett a szállodákban megmaradt élelmiszereknek csak kis része ajánlható fel karitatív szervezetek számára. Megoldást a megelőzés, a pazarlás-csökkentése jelentené, így a szállodák legfontosabb feladata a csökkentésre irányuló törekvések további fejlesztése. | |
| 695 | |a Accor Hotels | ||
| 695 | |a élelmiszer-adományozás | ||
| 695 | |a élelmiszer-hulladék | ||
| 695 | |a élelmiszer-pazarlás | ||
| 695 | |a szállodaipar | ||
| 700 | 1 | |a Karakasné Morvay Klára |e ths | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/28546/1/Turcsik%20Adrienn-Szakdolgozat.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/28546/2/Titkos%C3%ADt%C3%A1si%20k%C3%A9relem.pdf |z Dokumentum-elérés |