A szervezeti kultúra és a tudástranszfer vizsgálata és fejlesztési javaslattétel egy multinacionális FMCG vállalat magyarországi irodájának példáján keresztül
Elmentve itt :
| Szerző: | |
|---|---|
| További közreműködők: | |
| Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
| Kulcsszavak: | Cameron-Quinn fmcg kultúratípusok szervezeti kultúra tudásmenedzsment |
| Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/29067 |
MARC
| LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
|---|---|---|---|
| 001 | dolg29067 | ||
| 005 | 20210301134429.0 | ||
| 008 | 210301suuuu hu om 000 hun d | ||
| 040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
| 041 | |a hu | ||
| 100 | 1 | |a Kézsmárky András | |
| 245 | 1 | 2 | |a A szervezeti kultúra és a tudástranszfer vizsgálata és fejlesztési javaslattétel egy multinacionális FMCG vállalat magyarországi irodájának példáján keresztül |c Kézsmárky András |h [elektronikus dokumentum] |
| 520 | 3 | |a A különböző kultúrák vizsgálata már évszázadok óta fontos része az életünknek. A kulturális különbségek megértése és elfogadása nélkül a mai globalizált világunkban nehéz érvényesülni. Ahány nemzet annyi különböző szokás, hiedelem, beszélt nyelv és más meghatározó tényezők alkotják a kultúrákat. A munka világában azonban csak az 1980-as végén került a figyelembe középpontjába a vállalati vagy más néven szervezeti kultúra kutatása és megértése. Mára különböző kutatások, szakmai anyagok bizonyítják, hogy minden vállalatnak van egy erős, csak rá jellemző szervezeti kultúrája, ami mélyen a dolgozókban él. A szervezti kultúra megjelenési formái fellelhetőek a szimbólumokban, nyelvezetben, a mindennapi szokásokban és a tanulságos történetekben. Kutatásom során először a témához kapcsolódó szakirodalmat tekintem át, majd egy multinacionális FMCG vállalat magyarországi irodájában végzett kérdőíves felmérés segítségével próbálok meg összefüggéseket keresni a szervezeti kultúra és a tudásmegosztás kapcsolatáról. A kutatásom előtt, úgy gondolom a jelenleg fennálló szervezeti kultúra nem hatékonyan támogatja a tudásmegosztó kezdeményezéseket a vállalaton belül, ami bizonyos esetekben a munkafolyamatok elhúzódásával és így a hatékonyság csökkenésével járhat. A kérdőív összeállításakor fontos szempont volt számomra, hogy ne csak a jelenlegi szervezeti kultúrát mérjem fel, hanem a kitöltők vágyott kultúratípusát is feltérképezzem. Ehhez már korábban használt és validált kérdőíveket kaptam segítségül. A kutatásom végén, összegezve az eredményeket és összekapcsolva azokat a szakirodalmi elmélettel igyekszem néhány fejlesztési javaslatot is megfogalmazni a tudásmegosztás és szervezeti kultúra kapcsolatának hatékonyságnövelése érdekében. | |
| 695 | |a Cameron-Quinn | ||
| 695 | |a fmcg | ||
| 695 | |a kultúratípusok | ||
| 695 | |a szervezeti kultúra | ||
| 695 | |a tudásmenedzsment | ||
| 700 | 1 | |a Árvai Katinka |e ths | |
| 700 | 1 | |a Réthi Dr. Gábor |e ths | |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/29067/1/BA_EE_K%C3%A9zsm%C3%A1rky_Andr%C3%A1s_SQ0ULZ_Szakdolgozat.pdf |z Dokumentum-elérés |
| 856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/29067/2/BA_TO_K%C3%A9zsm%C3%A1rky_Andr%C3%A1s_SQ0ULZ.pdf |z Dokumentum-elérés |