Az élelmiszerpazarlás jelensége. Az élelmiszerhulladék csökkentése érdekében tett lépések Dániában és Magyarországon

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Csaholczi Gergő Antal
További közreműködők: Lisányi Endréné Beke Judit
Marosán Bence Péter
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:élelmiszer-ellátás
élelmiszeripar
fenntartható fogyasztás
fenntarthatóság
hulladék
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/35816

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg35816
005 20220825130752.0
008 210922suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Csaholczi Gergő Antal 
245 1 3 |a Az élelmiszerpazarlás jelensége. Az élelmiszerhulladék csökkentése érdekében tett lépések Dániában és Magyarországon  |c Csaholczi Gergő Antal  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a Absztrakt   Az élelmiszerpazarlás jelensége Az élelmiszerhulladék csökkentése érdekében tett lépések Dániában és Magyarországon   Az utóbbi években az élelmiszerpazarlás szabad szemmel is látható mértékeket öltött, ezért számos nemzetközi és hazai kutatásnak is központi témájává vált. Az élelmiszerpazarlásnak több aspektusát is meg lehet vizsgálni, ezek között megemlítendő a környezetre és a gazdaságra gyakorolt hatása, de etikai kérdések is felmerülhetnek a téma alapos kutatása közben. A probléma komplexitását tekintve úgy gondolom, hogy szemléletesebben lehet látni a különbségeket akkor, ha részleteiben összehasonlítva mutatom be az élelmiszerpazarlás csökkentése és megelőzése érdekében tett lépéseket két európai országban, Dániában és Magyarországon. A kutatás célja, hogy kiderítse milyen tényezők befolyásolják az ételpazarlás folyamatos halmozódását és hogy melyek azok a lehetséges lépések, amelyek megelőzik vagy csökkentik az ételpazarlást az élelmiszerellátási lánc különböző szakaszaiban. A dolgozat három főbb részből áll, az első rész az élelmiszerpazarlás általános és globális megközelítését fogja vizsgálni, olyan témát kerestem, amely nem csak lokálisan, de globálisan is megjelenő problémát jelent. Az első fejezetben bemutatom a téma ismeretéhez szükséges alap definíciókat és a globális helyzetet. A második részben a Dániában bekövetkezett drasztikus élelmiszerpazarlást csökkentő lépéseket (dán modell) fogom elemezni, a harmadik rész pedig a jelenlegi magyarországi helyzetet hivatott részletesen elemezni, melyben a magyar intézkedéseket és prevenciós programokat vizsgálom és célom még egy összehasonlításra alkalmas képet mutassak a két országban megtörtént élelmiszerpazarlás ellenes intézkedésekről. Az emberek alapvető igényeinek kielégítése nem lokális probléma, hanem egy sor kihívás elé állítja a világot, főleg a fenntarthatósággal kapcsolatos kérdésekre kell keresnünk magyarázatot. A túlfogyasztás és túltermelés egy valós és látható probléma, amely ellen csupán kevesen tesznek és ezen erőfeszítések sem találkoznak – globális szinten – a világvállalatok szemléleteivel. Ez a tendencia súlyos következményekkel járhat, amely Földünk minden lakóját érinteni fog, a túlzásba vitt termelés egyrészt túlfogyasztást generál egyes földrészeken, másrészt pedig éhínséget okoz a kevésbé fejlett területeken. Ebből is látható, hogy a globális konjunktúra kiegyenlítetlen és szükségszerűvé vált ennek a megreformálásra. A dolgozatban a megoldások lehetséges változatait fogom vizsgálni és ezeknek gyakorlati megvalósítását a korábban említett országokban. A megoldások eszközei különbözőek lehetnek, de az eredmények mindig árulkodnak a hatékonyságukról. 
695 |a élelmiszer-ellátás 
695 |a élelmiszeripar 
695 |a fenntartható fogyasztás 
695 |a fenntarthatóság 
695 |a hulladék 
700 1 |a Lisányi Endréné Beke Judit  |e ths 
700 1 |a Marosán Bence Péter  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/35816/1/Diplomadolgozat%20-%20Csaholczi%20Gerg%C5%91%20PDF.pdf  |z Dokumentum-elérés