A koronavírus hatásai a budapesti éttermekre, valamint marketingtevékenységük a kialakult helyzet következtében

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Bodnár Bernadett
Other Authors: Asbóth Sára
Kopcsay Dr. László
Format: Thesis
Kulcsszavak:étterem
koronavírus-járvány (COVID-19)
marketing
turizmus
vendéglátóipar
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/35866
Description
Abstract:A 2019 decemberében Kínában elinduló, majd váratlanul világjárvánnyá nőtt, emberi életeket és hatalmas költségeket követelő Covid-19 néven ismert vírus olyan maradandó vagy hosszan tartó károkat okozott az egész világon, melyeknek rengeteg idő kell, hogy visszaálljanak a válság előtti időszakra. Hetek alatt elnyelte a világot emberek millióinak egészségét és életét fenyegetve, ennek következtében pedig a legtöbb ország vendéglátó és turisztikai tevékenysége gyakorlatilag leállt, néhány nemzetközi országban pedig a belföldi utazások is megszűntek. A légi és vízi utazások különösképpen fokozták a pandémia terjedését és globális szintű terjedésének is ez az egyik fő oka. Az utazáshoz, valamint a vendéglátó és turisztikai szolgáltatások igénybevételéhez való jogot példátlan módon korlátozták és ennek eredményeképpen egy hatalmas gazdasági krízis tört ki, főleg miután bevezették a részleges, illetve teljes lezárásokat.A WHO (World Health Organisation) hivatalos adata szerint, szakdolgozatom írásakor az igazolt koronavírussal fertőzött esetek száma meghaladta a 144 milliót, a halálozások száma pedig a 3 milliót (WHO, 2021). Ugyan volt már egy világszintű globális járvány, a rendkívül súlyos légzési szindróma, a SARS nevezetű betegség, amely szintén egészségügyi válsággá nőtte ki magát 2008-ra mély nyomokat hagyva a turizmusiparban, mégis teljesen más a mostani helyzet, hiszen eddig még nem fordultak elő világszerte bevezetett kötelező lezárások (Chen, Jang, & Kim, 2007).Szakdolgozatom témaválasztásának indoka részben az aktualitása is, hiszen a világot több, mint egy éve hátráltató helyzetről, véleményem szerint fontos és hasznos kutatni, információt szerezni, valamint esetleges megoldások után vizsgálódni a már felmerült, megismert problémákra. Kutatásaim alapján és meglátásom szerint a turizmus és a vendéglátóipar került a legrosszabb helyzetbe és emiatt szorulnak a legnagyobb segítségre. Diplomamunkám egészében azt vizsgálom, hogy a pandémia hogyan, illetve mennyire befolyásolta az budapesti éttermek működését.Célom a feldolgozható adatok gyűjtése és a lényeges információk kifejtése a fővárosi éttermek helyzeteiről, valamint marketingtevékenységükről a kialakult állapot kapcsán. Ezekhez nemzetközi és hazai adatokat is segítségül hívok, szekunder kutatásom mellett pedig primer kutatásom mélyinterjút és statisztikai adatokat is tartalmaz.Kutatási célom a felmerülő kérdések kifejtése mellett az, hogy egy teljes körű képet szerezzek az éttermek hátrányos helyzeteiről és kihívásairól, nem csak a jelenlegi, hanem a pandémiát követő állapotról is. Ezen kívül, habár elég bonyolult és sokrétű problémáról van szó, ennek ellenére mégis módomban áll esetleges megoldásokat és javaslatokat tenni a helyzet kiküszöbölése érdekében.