Csongrád-Csanád megye tradicionális gasztrokultúrája és megőrzése a mai vendéglátásban

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Zsolnai Gergely
További közreműködők: Balog-Siposné Szöcze Anikó
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:csongrád megye
fennmaradás
gasztronómia
halászlé
hungarikum
új trendek
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/36514
Leíró adatok
Kivonat:Szakdolgozatomban a Csongrád-Csanád megye tradicionális gasztrokultúrája és megőrzése a mai vendéglátásban témát választottam, hiszen szegedi születésű vagyok. Dolgozatom első részében bemutatom a megyére jellemző gasztronómiájának meghatározó elemeit, számos Hungarikumot. Azután begyűjtök minden információt a megye legkiemelkedőbb, hagyományörző éttermeiről, múltjairól. A magyar gasztronómia, és a Dél-alföldi egyik meghatározója a világnak, de nem éppen az egészséges életmódot követi, ezért a veszélyekre és az új trendekre hívom fel a figyelmet, hiszen számos gyorsétterem, egészséges életmódot követőket kiszolgálni képes éttermek, modern, trendi éttermek, zéró éttermek, és a street foodos ételeket kínáló éttermek kezdik elhódítani a fiatalabb generációt. KSH adatokat vizsgálva következtetek az éttermek, és a vendéglátás jövőjére, de az igazi áttörést az online kérdőívre adott válaszoknak köszönhetem, melyekből már kezd kirajzolódni egy kép az aktuális helyzetről. A legnagyobb segítséget azonban a két mélyinterjúm alanyai adták, akik a kérdőíven túl a múltról, a jelenről, és a hagyományos éttermek jövőjéről is beszámoltak. Szakdolgozatom lezárásával egyben végkövetkeztetésre is jutok, mely megoldást nyújt a tradicionális hagyományőrző éttermek fennmaradásához, fejlődéséhez.