A vendéglátó üzletek helyzete itthon és Angliában a Brexit és a koronavírus-járvány idején

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Smid Evelin Ágnes
Other Authors: Török Dr. Hilda
Format: Thesis
Kulcsszavak:Brexit
koronavírus-járvány (COVID-19)
nemzeti konyhák
vendéglátás
vendéglátó üzlet létesítés
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/36546
Description
Abstract:Szakdolgozatomban egy melegkonyhás vendéglátóhely létesítésének feltételeit vizsgáltam egy angliai magyar étterem szemszögéből. A szakirodalmi részben bemutatom a magyar és brit konyha jellemzőit és sajátosságait, valamint a vendéglátás szektorának statisztikai adatait.  Kitérek a Brexitre és az ezzel esetlegesen fellépő munkaerőhiányra a szektoron belül. Fontosnak tartottam megemlíteni a jelenlegi járványhelyzet okozta korlátozásokat és azok hatásait a vendéglátásra nézve. Magyarországon egy melegkonyhás vendéglátóhely létesítése során számos jogszabálynak és előírásnak meg kell felelni. Kutatásom során a The Rosemary londoni magyar étterem tulajdonosával készítettem mélyinterjút. A beszélgetésünk alatt megtudtam, hogy Angliában lényegesen egyszerűbb egy üzlet létesítésének folyamata. Dolgozatomban kitérek arra is, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy magyar vendéglátósnak az Egyesült Királyságban, illetve, hogy hogyan válhat sikeressé egy autentikus magyar ételeket kínáló étterem az angolok körében is.