A vendéglátás jogi szabályozása és a COVID19 hatásai
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | egészségügy élelmiszerbiztonság jogszabály koronavírus-járvány (COVID-19) munkavédelem |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/36634 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg36634 | ||
005 | 20210922090711.0 | ||
008 | 210922suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Szalai Brigitta | |
245 | 1 | 2 | |a A vendéglátás jogi szabályozása és a COVID19 hatásai |c Szalai Brigitta |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a A vendéglátásban rengeteg alap követelményt kell szem előtt tartani, annak érdekében, hogy egyrészt ne történjen fizikai személyi sérülés, baleset, illetve a felszolgált ételek elfogyasztása során véletlenül se legyen kockáztatva az emberek egészsége allergia vagy ételmérgezés által. Ezek elkerülésének érdekében, jogi szabályok vannak. Projektmunkámat úgy építettem fel, hogy először ismertettem annak a hátterét, hogy a dolgozóknak milyen feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy eljusson odáig, hogy például egy étterembe munkát kaphasson. Fontos mind a konyhán dolgozó szakácsok, cukrászok, mind vendégtérben tartózkodó felszolgálók, bárosok öltözködése, megjelenése szerint a csúszásmentes cipő, a rendezett külső. A vendéglátásban a balesetek és sérülések elkerülése végett, a munkafolyamatokat úgy kell megszervezni, hogy a közlekedés, illetve az anyagmozgatás egyirányú legyen. A közlekedési utakat szabadon kell hagyni és tisztán kell tartani. Szúró és vágó eszközöket lefelé kell tartani a közlekedésnél. Az elektromos árammal működő berendezéseket, minden esetben száraz kézzel lehet csak megérinteni. Csúszásmentes padlót kell biztosítani. Tisztítószereket csak védőkesztyűben szabad használni. Dolgozatomban ki fogok térni a Nemzeti élelmiszer – biztonsági hivatal feladatára, a HACCP vonatkozásában kitérek arra, hogy milyen előkészítő, hűtő, tároló részekből kell állnia egy konyhának, hogy az alapanyagokat a megfelelő körülmények betartásával, elkülönítve lehessen tárolni. Információt fogok nyújtani arról, hogy mennyire fontos és mit lehet tenni a környezetvédelemért a vendéglátásban. A HACCP rendszer által előírt utasításokat betartva és folyamatosan ellenőrizve. A hulladék mennyiséget próbáljuk a lehetőségekhez mérten leredukálni, és gyűjtsük szelektíven a hulladékot. Ismertetni fogom a hazai jogszabályokat a vendéglátó-ipari termékek előállításának és forgalomba hozatalának élelmiszerbiztonsági feltételeiről. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről, illetve fogyasztóvédelemről. A Buddha-Bar Hotelben töltött időszak, nekem a 2017-es évre vonatkozik. Ezért szeretnék a szakdolgozatomba kitérni arra, hogy ez a jogi szabályozás mennyiben változott meg a 2020-2021- es évekre. Tehát a COVID19 mennyiben változtatta meg a vendéglátás jogi szabályozását. | |
695 | |a egészségügy | ||
695 | |a élelmiszerbiztonság | ||
695 | |a jogszabály | ||
695 | |a koronavírus-járvány (COVID-19) | ||
695 | |a munkavédelem | ||
700 | 1 | |a Hámori Dr. Antal |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/36634/1/Szalai%20Brigitta%20-%20A%20vend%C3%A9gl%C3%A1t%C3%A1s%20jogi%20szab%C3%A1lyoz%C3%A1sa%20%C3%A9s%20a%20COVID19%20hat%C3%A1sai.pdf |z Dokumentum-elérés |