A gasztrokultúra közösségformáló szerepe Magyarországon és Cipruson

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Péri Babett
Other Authors: Vácziné Dr.Takács Edit
Format: Thesis
Kulcsszavak:Ciprus
étkezési kultúra
gasztronómia
gasztrotörténet
interjúk
kérdőívek
közösség
Magyarország
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/36663
Description
Abstract:A gasztronómia és a kultúra mélyen gyökerező kapcsolata minden nemzet alapját képezik, ezért társadalmi felelősségvállalásnak gondolom ezek kutatását, hiszen ez a folyamatosan jelen lévő, de mégis változékony reláció az egyik legegyszerűbb és legkifejezőbb formája annak, hogy definiáljunk egy népet. Dolgozatom a magyarországi és ciprusi gasztrokultúra közösségformáló szerepét vizsgálja egy történelmi áttekintéssel kezdve, majd külön kitérve a két ország általános gasztronómiai jellemzőire. Kutatásom során 3 félig strukturált interjút és 2 kérdőíves kutatást készítettem, egyet magyar nyelven, melyet 113-an töltöttek ki, egyet pedig görög nyelven, 63 kitöltővel. A két módszertant és a szakirodalmat összevetve megtudtam, hogy a gasztronómia ténylegesen szerves része a szociális létnek és befolyásolni képes találkozások és élmények minőségét. A két nemzet gasztrokultúrájának közösségformáló ereje alapvetően jelentős és vitathatatlan, de teljesen más igényeket kell kielégíteniük társadalmi és kulturális szinteken. Az ünnepek kapcsán megállapítottam, hogy a gasztronómia központi szerepet játszik hagyományok terén, viszont a magyar étkezési kultúra sokkal kötöttebb és szabálykövetőbb, mint a ciprusi. Mivel egy komplex tudományos kutatási területről van szó, nagyon sokrétű lehetőség is van benne. A közösség, az étkezés és a különböző nemzetek vizsgálatát szociokulturális szempontból egy még kevésbé kutatott területnek látom, amelyhez kutatási eredményeim jól hasznosíthatók.