A gasztrokultúra közösségformáló szerepe Magyarországon és Cipruson
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | Ciprus étkezési kultúra gasztronómia gasztrotörténet interjúk kérdőívek közösség Magyarország |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/36663 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg36663 | ||
005 | 20210922090804.0 | ||
008 | 210922suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Péri Babett | |
245 | 1 | 2 | |a A gasztrokultúra közösségformáló szerepe Magyarországon és Cipruson |c Péri Babett |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a A gasztronómia és a kultúra mélyen gyökerező kapcsolata minden nemzet alapját képezik, ezért társadalmi felelősségvállalásnak gondolom ezek kutatását, hiszen ez a folyamatosan jelen lévő, de mégis változékony reláció az egyik legegyszerűbb és legkifejezőbb formája annak, hogy definiáljunk egy népet. Dolgozatom a magyarországi és ciprusi gasztrokultúra közösségformáló szerepét vizsgálja egy történelmi áttekintéssel kezdve, majd külön kitérve a két ország általános gasztronómiai jellemzőire. Kutatásom során 3 félig strukturált interjút és 2 kérdőíves kutatást készítettem, egyet magyar nyelven, melyet 113-an töltöttek ki, egyet pedig görög nyelven, 63 kitöltővel. A két módszertant és a szakirodalmat összevetve megtudtam, hogy a gasztronómia ténylegesen szerves része a szociális létnek és befolyásolni képes találkozások és élmények minőségét. A két nemzet gasztrokultúrájának közösségformáló ereje alapvetően jelentős és vitathatatlan, de teljesen más igényeket kell kielégíteniük társadalmi és kulturális szinteken. Az ünnepek kapcsán megállapítottam, hogy a gasztronómia központi szerepet játszik hagyományok terén, viszont a magyar étkezési kultúra sokkal kötöttebb és szabálykövetőbb, mint a ciprusi. Mivel egy komplex tudományos kutatási területről van szó, nagyon sokrétű lehetőség is van benne. A közösség, az étkezés és a különböző nemzetek vizsgálatát szociokulturális szempontból egy még kevésbé kutatott területnek látom, amelyhez kutatási eredményeim jól hasznosíthatók. | |
695 | |a Ciprus | ||
695 | |a étkezési kultúra | ||
695 | |a gasztronómia | ||
695 | |a gasztrotörténet | ||
695 | |a interjúk | ||
695 | |a kérdőívek | ||
695 | |a közösség | ||
695 | |a Magyarország | ||
700 | 1 | |a Vácziné Dr.Takács Edit |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/36663/1/szakdolgozat_P%C3%A9ri_Babett.pdf |z Dokumentum-elérés |