A gasztrokultúra közösségformáló szerepe Magyarországon és Cipruson

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Péri Babett
További közreműködők: Vácziné Dr.Takács Edit
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:Ciprus
étkezési kultúra
gasztronómia
gasztrotörténet
interjúk
kérdőívek
közösség
Magyarország
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/36663

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg36663
005 20210922090804.0
008 210922suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Péri Babett 
245 1 2 |a A gasztrokultúra közösségformáló szerepe Magyarországon és Cipruson  |c Péri Babett  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a A gasztronómia és a kultúra mélyen gyökerező kapcsolata minden nemzet alapját képezik, ezért társadalmi felelősségvállalásnak gondolom ezek kutatását, hiszen ez a folyamatosan jelen lévő, de mégis változékony reláció az egyik legegyszerűbb és legkifejezőbb formája annak, hogy definiáljunk egy népet. Dolgozatom a magyarországi és ciprusi gasztrokultúra közösségformáló szerepét vizsgálja egy történelmi áttekintéssel kezdve, majd külön kitérve a két ország általános gasztronómiai jellemzőire. Kutatásom során 3 félig strukturált interjút és 2 kérdőíves kutatást készítettem, egyet magyar nyelven, melyet 113-an töltöttek ki, egyet pedig görög nyelven, 63 kitöltővel. A két módszertant és a szakirodalmat összevetve megtudtam, hogy a gasztronómia ténylegesen szerves része a szociális létnek és befolyásolni képes találkozások és élmények minőségét. A két nemzet gasztrokultúrájának közösségformáló ereje alapvetően jelentős és vitathatatlan, de teljesen más igényeket kell kielégíteniük társadalmi és kulturális szinteken. Az ünnepek kapcsán megállapítottam, hogy a gasztronómia központi szerepet játszik hagyományok terén, viszont a magyar étkezési kultúra sokkal kötöttebb és szabálykövetőbb, mint a ciprusi. Mivel egy komplex tudományos kutatási területről van szó, nagyon sokrétű lehetőség is van benne. A közösség, az étkezés és a különböző nemzetek vizsgálatát szociokulturális szempontból egy még kevésbé kutatott területnek látom, amelyhez kutatási eredményeim jól hasznosíthatók. 
695 |a Ciprus 
695 |a étkezési kultúra 
695 |a gasztronómia 
695 |a gasztrotörténet 
695 |a interjúk 
695 |a kérdőívek 
695 |a közösség 
695 |a Magyarország 
700 1 |a Vácziné Dr.Takács Edit  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/36663/1/szakdolgozat_P%C3%A9ri_Babett.pdf  |z Dokumentum-elérés