A gasztronómia jelentőségének vizsgálata a turizmusban, Észak-Olaszország példáján keresztül

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Tanka Dóra
Other Authors: Schultz Éva
Format: Thesis
Kulcsszavak:Észak-Olaszország
gasztronómia
gasztroturizmus
kulináris élmény
motiváció
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/37080
Description
Abstract:Jelen szakdolgozat célja a gasztronómia jelentőségének vizsgálata a turizmusban egy általam kiválasztott desztináció, Észak-Olaszország példáján és gasztronómiájának bemutatásán keresztül. Egyre szembetűnőbb napjainkban a gasztronómia szerepének és népszerűségének növekedése. Ezt a tényt támasztják alá a televízióban vetített főzőműsorok és vetélkedők, illetve gasztronómiai programok és tevékenységek széles választéka. Dolgozatomban azonban a gasztronómia turizmusban betöltött szerepét, illetve mint elsődleges motivációt az úti cél kiválasztásánál vizsgálom. Továbbá kutatásom célja felmérni a szervezett gasztronómiai utazások kínálata iránt érdeklődő kereslet mértékét. A témához kapcsolódó szakirodalmak feldolgozását, melyben bemutatásra kerülnek Észak-Olaszország régiói és egyedi gasztronómiai termékei, követően egy kérdőív, az 1000 Út Utazási Irodával készített strukturált interjú, illetve két Toszkánába szervezett gasztroút összehasonlítása által egy komplex képet kaphatunk arról, megvizsgálva a keresleti és kínálati oldalt egyaránt, hogy milyen szerepet tölt be a gasztronómia napjainkban a turizmusban és az emberek értékrendjében egyaránt.