A minőség és a minősítés szerepe az Fevita Hungary Zrt-nél

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Soltész László
További közreműködők: Krajcsák Dr. Zoltán
Perlaki Csaba
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:élelmiszeripar
Fevita Hungary Zrt
minőség
minőségirányítási rendszer
minősítés
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/37874
Leíró adatok
Kivonat:Az élelmiszeripari vállalatok felé alapvető követelmény, hogy biztonságos és megfelelő minőségű termékeket állítsanak elő. A vállalatok minőségirányítási rendszereiken keresztül kívánják biztosítani, hogy termékeik a törvényi követelményeknek, illetve a vevői elvárásoknak való megfelelését. A minőség és az aziránti elköteleződés egyik sarokpontja a kiskereskedelmi szövetségek élelmiszer szabványkövetelményeinek bevezetése és azoknak való megfelelése. A szakdolgozatom egyik célkitűzése az volt, hogy a Fevita Hungary Zrt. által működtett minőségirányitási rendszer hatékonyságát elemzése a 2018-2020 időszakban. A vállalat jelentős nemzetközi szerep vállalása teszi szükségessé a BRCGS, az ISO és az IFS Food rendszerek integrált működtetését. Továbbá az elmúlt évek élelmiszerbiztonsági botrányai következtében a vállalat sikeresen bevezette a Listeria Megelőzési Rendszert (LMR) is. A fent említett rendszerek hatékonyságát a külső és a belső auditokon azonosított nem-megfelelősségek elemzése révén végeztem. A nem-megfelelősségek száma mellett, azt is elemeztem, hogy a rendszer mely elemeit érintették ezek az eltérések. A tanúsító auditok során azonosított eltérések száma a vizsgált időszakban csökkent vagy stagnált, mely a rendszer folyamatos karbantartására utal. A nem-megfelelősségek többsége az üzemi környezetben észlelt eltérésekre vezethető vissza. Ezek oka eredhet az üzem korából, illetve az alkalmazott technológia jelentette kihívásokból. A külső auditokon felül vizsgáltam, hogy a belső auditok során azonosított eltéréseket is. Jelentős hányaduk köthető a dokumentációhoz, illetve az üzemi környezethez. Az elemzésem eredménye alapján látható, hogy az integráltan működtett rendszer megfelelően működik a Fevita Hungary Zrt.-nél, melyet jól mutat, hogy 2020- ban a vállalat a IFS Food szerint ’higer level’ minősítést, a BRCGS szerint, pedig ’AA’ minősítést kapott. Szakdolgozatom másik célkitűzése volt, hogy vizsgáljam az összefüggéseket a vállalat által feldolgozott termékek mennyisége és a különböző minősítő vizsgálatok száma között. A gyorsfagyaszott csemegekukorica, a gyorsfagyaszott zöldborsó és a gyorsfagyaszott sárgarépa adatait elemeztem 2018-2020 között. A vizsgált adatsorokból egyértelműen kiderült, hogy a feldolgozott mennyiséget egyértelműen befolyásolja az adott év időjárása, a növényeket érintő megbetegedések, illetve a beszállítók terheltsége. A termékek esetén elvégzett minősítési vizsgálatok számát jelentősen befolyásolja, hogy az adott terméket a vállalat belföldi vagy külföldi piacra szállítja. Az irodalmi adatok feldolgozásán és a Fevita Hungary Zrt saját adatainak elemzésén túlmutatóan, két interjút végeztem, melyek célja, hogy a két kutatási kérdésről pontosabb képet tudjak mutatni.