Start-up biosörgyár elindulásához szükséges kutatás, és üzleti terv
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis |
Kulcsszavak: | biogazdálkodás biosör fenntartható élelmiszerfogyasztás piacelemzés startup üzleti terv készítése vállalkozás marketingstratégiája |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/38684 |
Abstract: | Szakdolgozatomban egy start-up biosörgyár elindításához szükséges kutatást végeztem el, valamint megalkottam a Lazarus Brewery vállalkozásom üzleti tervét. Művemben a szekunder kutatásaim alapján bemutatom a sört, mint fogyasztói terméket, végigveszem az egészségre gyakorolt pozitív, illetve negatív hatásait, a negatívan befolyásoló tényezőket a söriparban a nem-bio sörökkel kapcsolatban, illetve meghatározom a biogazdálkodások alapelveit. Feltárom a hazai sörfogyasztási szokásokat, illetve a Korona-vírus söriparra való hatását. Egy külső kutatás alapján betekintést nyerhettem a budapesti fenntartható élelmiszer fogyasztásba, az azonosított fogyasztói csoportok összetételébe, valamint attitűdjeikbe. Megvizsgáltam a hazai biosört gyártó piacon a főbb szereplőket, megfigyeltem árazásaikat, valamint termékválasztékjukat, ezeket a megfigyeléseimet részletesen bemutatom. Primer kutatásom során kérdőív alapú kvantitatív felmérést végeztem a budapesti lakosság körében sörfogyasztási szokásokról, szakdolgozatomban az általam meghatározott hipotézisek megválaszolásával fogom megvizsgálni a kapott eredményeket. Részt vettem a BGE-Budapest LAB Üzleti terv egy hét alatt kurzusán, amelyen megtanultam a Business Canvas alapján történő üzleti terv készítését. Az üzleti terv kialakításakor fontos szerepet játszott a kérdőívem elemzése során begyűjtött információ, illetve a szekunder kutatás, amelyben megismerhettem célpiacom fogyasztási szokásait. A bevételeket és kiadásokat internetes fórumok, cikkek segítségével meg is tudtam becsülni. A kockázatok vizsgálatakor számos szempontot kellett végiggondolnom, illetve vállalatom sikerességének mérésére több módszert is végig kellett vennem. A marketingstratégia megalkotásakor létrehoztam egy két hónapos marketingkampányt, valamint plakátok, szórólapok, hirdetések költségeit összeadva számoltam egy becsült marketingköltséget. Az fő üzenetemként a termékem természetességét határoztam meg, hiszen egy bio termékről van szó. Az arculat, a logó és a termékdesignok kialakításánál felhasználtam az egyetem mellett való tanulmányaimat, ugyanis elvégeztem egy Grafikus OKJ képzést. A témával először egy éve Üzleti idegen nyelv órán foglalkoztam, akkor az volt a feladatom, hogy kitaláljak egy fiktív vállalkozást, és készítsek egy rövid prezentációt. Úgy döntöttem elkezdem beleásni magam a témába, szakmai cikkeket olvastam a sör előállításáról, valamint költségeiről. A nyitott kézműves sörfőzde napok kezdeményezésben részt vett Magyarország első biosörfőzdéje, a gyulai Körös-Maros Biofarm Kft. is, így az esemény keretein beül személyesen elutaztam, hogy betekintést nyerhessek a sörfőzde működésébe, illetve a gyár sörfőző mesterével sikerült egy gyors interjút is készítenem, ebből egy részletet a szakdolgozatomba is beleépítettem. |
---|