Korunk főbb alternatív fehérjeforrásai - rovar alapú élelmiszerek fogyasztási trendjének és fogyasztói elfogadásának vizsgálata

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Bába András
Other Authors: Aszalai Sándor
Kovács Dr. Ildikó
Format: Thesis
Kulcsszavak:élelmiszeripar
fenntartható fogyasztás
fogyasztói elfoadás
fogyasztói magatartás
piackutatás
rovarok
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/38752
Description
Abstract:Korunk főbb alternatív fehérjeforrásai - rovar alapú élelmiszerek fogyasztási trendjének  és  fogyasztói elfogadásának vizsgálata  A Budapesti Gazdasági Egyetem Tudományos Diákköri Konferenciára benyújtott kutatásomban bemutatom az egyik legnagyobb globális problémát, a folyamatosan gyarapodó populációt és a vele együtt növekvő éhezést, illetve az ehhez kapcsolódó alternatív megoldásokat, amelyek mind az éhezésre, mind pedig az állati fehérjealapú élelmiszerek előállításával járó nagyfokú környezetszennyezésére megoldást jelenthetnek. Ezen problémák és a megoldások bemutatása mellett kiemelten tárgyalom a rovar alapú élelmiszerek felhasználását és piacát. A rovar alapú élelmiszerek piacát és annak jellegzetességeit globális, európai is hazai szinten vizsgáltam meg. Primer kutatásom során többlépcsős kutatást végeztem. Első lépésként szekunder kutatással és korábbi kutatási eredmények rendszerezésével készítettem elő a további kutatásomat. A kvantitatív kutatást előkészítése során szakértői interjút készítettem egy rovaralapú termékeket forgalmazó vállalkozás vezetőjével. A kvantitatív kutatás célja a rovar alapú élelmiszerekkel kapcsolatos attitűdök, fogyasztói motivációk és gátak megismerése volt. Kutatásom eredményeként egy összetett pontos képet szeretnék kapni a rovar alapú élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatos trendekről és ezeknek a jövőben várható alakulásáról, továbbá a rovar alapú élelmiszerek piacáról, valamint a piaci bevezetés során várható fogyasztói motivációkról és termék elfogadásról. Célom, hogy a megkérdezett fogyasztók attitűdjének megismerésével releváns képet adjak a vállalatoknak a rovar alapú élelmiszerek magyar piacának jellegzetességeiről és lehetőségeiről.