A dél-balatoni régió gasztronómiájának fejlődése

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Sneff Benjámin
További közreműködők: Balog-Siposné Szöcze Anikó
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:Balaton
bor
fejlődés
gasztronómia
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/39125
Leíró adatok
Kivonat:Hazánk elsőszámú üdülőhelye vitathatatlanul a Balaton. A magyar tenger rendkívül népszerű a hazai és a külföldi turisták körében egyaránt. A 77 kilométer hosszú tó környezete hatalmas területet fed le, szakdolgozatomban a déli part gasztronómiájára és annak fejlődésére fókuszálok. Dolgozatomban először a gasztronómiával, a vendéglátás magyarországi helyzetével, annak jelentőségével ismertetem meg az olvasót, a koronavírus hatásai mellett sem megyek el szó nélkül. Ezt követően a Balaton régió turisztikai fejlődését mutatom be. Megismertetem a régió adottságaival, éghajlatával az olvasót, mely kiválóan alkalmas magas minőségű zöldségek valamint gyümölcsök termesztésére. Megkérdőjelezhetetlen a régió borvilágban betöltött szerepe, melyen a borászok világhírű pezsgőket, üdítő rozéborokat valamint kiváló testesebb vörösborokat is képesek készíteni. Minden adott ahhoz, hogy minőségi vendéglátást lehessen biztosítani, helyi őstermelők alapanyagainak felhasználásával. A fejlődés vizsgálatához szemügyre veszem a vendéglátóipari trendeket. Interjút készítek profi szakmabeliekkel, mindemellett megismerem a vendégek véleményét is kérdőív segítségével. Vizsgálom továbbá a szezonalitás kérdését is.