Egy budapesti pizzeria bemutatása az élelmiszerbiztonság szemszögéből

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Révész Zita Róza
Other Authors: Magyarné Dr. Horváth Kinga
Format: Thesis
Kulcsszavak:élelmiszer-kereskedelem
élelmiszerbiztonság
élelmiszeripar
élelmiszeripari vállalkozások
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/39128
Description
Abstract:A szakdolgozatomban egy budapesti pizzeriát mutatok be az élelmiszerbiztonság szemszögéből. A biztonságos élelmiszerek előállításához elengedhetetlen a HACCP szabályok alapos ismerte, és azok helyes alkalmazása. A pizzeria működése során számos szabályt kell figyelembe venni annak érdekében, hogy meg lehessen előzni az élelmiszer eredetű megbetegedéseket. A Vendéglátás és Étkeztetés Jó Higiéniai Útmutatója megfelelő iránymutatást ad a vendéglátó egységekben alkalmazandó szabályokról. A kutatásom során a pizzeria működését elemeztem, valamint megvizsgáltam, hogy a folyamatok megfelelnek-e a HACCP szabályoknak. A kutatásom második felében a pizzeria alkamazottaival, dolgozóival készítettem anonim interjút. Az interjú célja az volt, hogy felmérjem, hogy az alkalmazottak milyen mértékben vannak tisztában az alapvető, és rájuk vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályokkal. A kutatásom során arra keresem a választ, hogy a pizzeria alkalmazottai mennyiben vannak tisztával a rájuk vonatkozó élelmiszerbiztonsági szabályokkal, valamint, hogy a pizzeria működése során mennyire igazodik a HACCP szabályokhoz. Szakdolgozatomban a Pizzica pizzeria működését mutattam be, valamint interjút készítettem a pizzeria alkalmazottaival.