Egy nagy múltú és egy új, azaz a New York és a Frei kávéházak összehasonlítása
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis |
Kulcsszavak: | Cafe Frei kávé kávéház Kávéházi összehasonlítás New York Kávéház |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/39280 |
Abstract: | Szakdolgozatomban a kávéházi kultúra idősíkján húzok párhuzamot, összehasonlítva egy nagy múltú és egy új kávéházat. A történelmi New York Kávéház képviseli a 19. századi klasszikus, míg a Frei Cafe napjaink, modern kávéházi kultúráját. Vizsgálatom keresztmetszetében a kereslet és a kínálat mellett a kávéházak célkitűzései és üzletprofilok közötti különbségek és hasonlóságok állnak. Ugyanis az évek során teljesen átalakultak a vendégek kávéházba járási és kávéfogyasztási szokásai. A kávéházak előtt dolgozatomban magát a kávét mutatom be botanikai és élettani szempontból, majd a belőle főzött koffeindús italunkat. Kicsit bizarr különleges kávébabokat is bemutatok, melyek közül a legismertebb talán a Kopi Luwak, azaz a cibetmacska kávé. Ezt követően a kávéházak, illetve a különböző kávéházi kultúrák kialakulását ismertetem világszerte és Magyarországon. Fontos szót ejteni a napjaink kávézási és kávéházi kultuszát meghatározó speciality, újhullámos kávékról és kávézókról. Gazdasági tekintetben az idő folyamán az országunkat sújtó gazdasági válságok nyomot hagytak a kávéházak történelmében is. Keresleti recessziót okozva igen nagy forgalmi visszaesést is mutatott, viszont ezeket gyorsan kezelték. A Covid-19 is egy hasonló válságot idézett elő, így felmerülhet az a kérdés, hogyan is vészelték át az általam vizsgált kávéházak ezt a fajta gazdasági válságot. |
---|