Roma gasztronómia

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Sárközy Cecilia
További közreműködők: Balog-Siposné Szöcze Anikó
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:cigányság
gasztronómia
roma kultúra
történelem
tradícionális ételek
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/39316

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg39316
005 20220322081841.0
008 220322suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Sárközy Cecilia 
245 1 0 |a Roma gasztronómia  |c Sárközy Cecilia  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a Szakdolgozati témám során a magyarországi cigányság gasztrokultúrájának bemutatásával fogok foglalkozni. A választás során törekedtem arra, hogy a témához személyes szálak is kötődjenek. Több százéves zenész cigány dinasztából származom, melynek hagyományait, kultúráját, valamint gasztronómiáját az idők során teljesen elhagytuk. Ennek okán fogva, számomra is teljesen új, témát fogok feltárni, szakmai szemmel elemezni. A terület azért is érdekes számomra, mert már a 15. században elkezdtek bevándorolni országunkba, azonban sem a magyarság, sem maga a roma nép nincs kellően tisztában az etnikum gyökereivel, valamint sajátosságaival.Kitérek arra, hogy honnét jöttek, miként telepedtek le Európában. Tisztázni fogom, hogy valójában kik is a cigányok, illetve Magyarországon kit és kiket milyen szempontok alapján tekintünk roma származásúnak. Foglalkozok a népességgel, valamint az etnikumon belüli csoportokkal.Kutatásom folyamán feltérképezem, hogy hogyan alakult ki a cigány gasztronómia. Betekintést nyerek az ételkészítési technológiájukba, jellegzetes alapanyagaikba, konyhaművészetükbe. Ismertetem tradicionális ételeiket. Bemutatom vallási nézeteiket és ez hogyan köthető össze étkezési szokásaikkal. Ünnepi alkalmakkor milyen fogásokat készítenek.A fő kutatási kérdéseimet tekintve keresem a választ, hogy párhuzamba állítható-e a magyar és a cigány konyha, elemzem a két gasztronómia közötti összefüggéseket, esetleges eltéréseket. Kérdőíves vizsgálat során kutatni fogom, hogy a mai magyar népesség mennyire ismeri a tradicionális cigány ételeket. Végezetül feltérképezem, hogy van e jövője a cigány gasztronómiának. 
695 |a cigányság 
695 |a gasztronómia 
695 |a roma kultúra 
695 |a történelem 
695 |a tradícionális ételek 
700 1 |a Balog-Siposné Szöcze Anikó  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/39316/1/S%C3%A1rk%C3%B6zy_Cec%C3%ADlia_Szakdolgozat.pdf  |z Dokumentum-elérés