A magyar konyha kínálatának változásai 2000 és 2020 között
Saved in:
Main Author: | |
---|---|
Other Authors: | |
Format: | Thesis |
Kulcsszavak: | gasztronómia gasztronómiatörténet magyar gasztronómia magyar konyha vendéglátás |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/39423 |
Abstract: | A dolgozatban a tradicionális és megújuló magyar konyha kínálatának változásait és trendjeit vizsgáltam 2000 és 2020 között. A mű első fele egy szakirodalmi áttekintést tartalmaz a magyar és nemzetközi gasztronómia történetéről, az ókor hajnalától egészen napjainkig. A nemzetközi konyhatörténetben a fontosabb állomások az ókori Görögország és Róma, majd az úgynevezett sötét középkor utáni reneszánsz korszak voltak. Magyar oldalról a honfoglaló őseinktől vezettem végig a témát Mátyás király uralkodásának hatásán keresztül egészen a legújabb korig, ahol a virágkorát élő magyar gasztronómia megtört a külső hatások miatt. Ezeket azért tartottam fontosnak, mert a vizsgált téma szubjektivitása miatt fontos a lehető legpontosabban átlátni a magyar konyha történetét, vagy ha úgy tetszik „evolúciós” folyamatait. A szekunder kutatás további szakaszaiban vizsgáltam az elmúlt évtizedek jellemzőit az alapanyagok, fogások és konyhatechnológiák tekintetében. A szakirodalom által próbáltam továbbá felmérni az elmúlt idők nehezen kutatható gasztronómiai jellemzőit. A dolgozat második fele két primer kutatásból és azok eredményeinek értékeléséből állt. Egyfelől egy online kérdőíves megkérdezést alkalmaztam, ahol a minta speciális kitétele volt, hogy legalább 35 éves magyarországi nők és férfiak vegyenek részt, ugyanis ők életkoruknál fogva jól emlékezhetnek az elmúlt 20 év gasztronómiai kínálatára. A másik kutatásom egy kvantitatív elemzés volt, amin keresztül a mai magyarországi éttermek online elérhető étlapjait vizsgáltam az ország minden pontjáról. |
---|