A magyar konyha kínálatának változásai 2000 és 2020 között

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Tóth Attila
További közreműködők: Hidvégi Hedvig
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:gasztronómia
gasztronómiatörténet
magyar gasztronómia
magyar konyha
vendéglátás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/39423

MARC

LEADER 00000nta a2200000 i 4500
001 dolg39423
005 20220322083303.0
008 220322suuuu hu om 000 hun d
040 |a BGE Dolgozattár Repozitórium  |b hun 
041 |a hu 
100 1 |a Tóth Attila 
245 1 2 |a A magyar konyha kínálatának változásai 2000 és 2020 között  |c Tóth Attila  |h [elektronikus dokumentum] 
520 3 |a A dolgozatban a tradicionális és megújuló magyar konyha kínálatának változásait és trendjeit vizsgáltam 2000 és 2020 között. A mű első fele egy szakirodalmi áttekintést tartalmaz a magyar és nemzetközi gasztronómia történetéről, az ókor hajnalától egészen napjainkig. A nemzetközi konyhatörténetben a fontosabb állomások az ókori Görögország és Róma, majd az úgynevezett sötét középkor utáni reneszánsz korszak voltak. Magyar oldalról a honfoglaló őseinktől vezettem végig a témát Mátyás király uralkodásának hatásán keresztül egészen a legújabb korig, ahol a virágkorát élő magyar gasztronómia megtört a külső hatások miatt. Ezeket azért tartottam fontosnak, mert a vizsgált téma szubjektivitása miatt fontos a lehető legpontosabban átlátni a magyar konyha történetét, vagy ha úgy tetszik „evolúciós” folyamatait. A szekunder kutatás további szakaszaiban vizsgáltam az elmúlt évtizedek jellemzőit az alapanyagok, fogások és konyhatechnológiák tekintetében. A szakirodalom által próbáltam továbbá felmérni az elmúlt idők nehezen kutatható gasztronómiai jellemzőit. A dolgozat második fele két primer kutatásból és azok eredményeinek értékeléséből állt. Egyfelől egy online kérdőíves megkérdezést alkalmaztam, ahol a minta speciális kitétele volt, hogy legalább 35 éves magyarországi nők és férfiak vegyenek részt, ugyanis ők életkoruknál fogva jól emlékezhetnek az elmúlt 20 év gasztronómiai kínálatára. A másik kutatásom egy kvantitatív elemzés volt, amin keresztül a mai magyarországi éttermek online elérhető étlapjait vizsgáltam az ország minden pontjáról. 
695 |a gasztronómia 
695 |a gasztronómiatörténet 
695 |a magyar gasztronómia 
695 |a magyar konyha 
695 |a vendéglátás 
700 1 |a Hidvégi Hedvig  |e ths 
856 4 0 |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/39423/1/Szakdolgozat-%20T%C3%B3th%20Attila.pdf  |z Dokumentum-elérés