Szabadidő, szocializáció és munkavégzés a kávéházakban

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Tóth-Fehér Grácia Béke
Other Authors: Debreceni János
Format: Thesis
Kulcsszavak:digitális nomád
kávéházak
szabadúszók
szocializáció
távmunka
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/39965
Description
Abstract:A XXI. Században a vendéglátás és azon belül is a kávéházak újra virágkorukat élik. Ehhez sok tényező hozzájárult, melyek szociológiai, pénzügyi, gazdasági, társadalmi és kulturális oldalról támogatták a folyamatot. A modern kor, a technikai fejlődés és a munkavállalók korábbinál tudatosabb, individuális szemlélete, a pénzügyi környezet rugalmassá válása és a szellemi szabadfoglalkozás körének egyre komolyabb bővülése hozta magával azt a folyamatot, melynek eredményeképp egyre több szabadúszó, vállalkozó, rugalmas munkakörben és/vagy munkaidőben dolgozó munkavállaló él világszerte. Napjainkra a vendéglátóhelyek a magánélet és a munka összefonódásának helyszínévé váltak, a változó munka és társadalmi környezet az új hullámos vendéglátóhelyek alakulását jelentős mértékben befolyásolja. Széles körben ismert tény, hogy a XIX-XX. Század fordulója a kávéházi élet felvirágzásának időszaka volt. A kor kávéházai munkahelyekké váltak, amit sok társadalmi változás együttes hatása okozott. A kávéházak gyorsan terjedtek, közkedveltté váltak, infrastrukturális fejlesztésekkel, szolgáltatásokkal igyekeztek segíteni vendégeiket. A XXI. században hasonló virágzásnak vagyunk szemtanúi: a társadalom bizonyos rétege a vendéglátást saját szocializációs tereként, munkahelyként, a kapcsolatépítés és személyes kiteljesedés színhelyeként használja. A dolgozatban kérdőíves kutatás és mélyinterjúk segítségével mutatom be, hogy a ma embere miként éli újra a századforduló kulturális-szociális virágzását a különböző vendéglátóhelyeken.  A két időszak meglepő hasonlóságokat mutat abban, ahogy a vendégek “használták” a kávéházakat, és ahogy a kávéházak és vendégek kölcsönhatása formálta egymást.A XXI század gazdasági-társadalmi változásainak megfigyelésével az is körvonalazódni látszik, hogy a piac nyitott olyan típusú kávéházakra, melyek szabadúszó, online és távmunkában dolgozó munkavállalók számára biztosít munkavégzésre alkalmas helyszínt.