A kalocsai fűszer-őrlemény hazai és nemzetközi kereskedelmének vizsgálata
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | hungarikum kérdőíves felmérés kvantitatív módszerek Magyarország SWOT-elemzés |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/40116 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg40116 | ||
005 | 20220715112453.0 | ||
008 | 220715suuuu hu om 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Sáfár Cintia | |
245 | 1 | 2 | |a A kalocsai fűszer-őrlemény hazai és nemzetközi kereskedelmének vizsgálata |c Sáfár Cintia |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Diplomamunkám két fő szekcióra oszlik. Az első a szakirodalmi áttekintések, a hungarikum bemutatása, elemzése és a második, pedig egy kvantitatív kutatás egy magyar és külföldön élő magyar kérdéssorral. Először bemutattam a hungarikum latin eredetű szó definícióját, majd bemutattam a hungarikum törvényt, a hungarikummá válás folyamatát és az Európai Uniós szabályzásokat, mint a regionális terméket. Elemeztem, Nótár és Ferencz (2007) kutatását, amely arra jutott, hogy a hungaricum termékeknél lényegében fontosak a magyar piac védelme és a magyar termékek preferenciájának megteremtése. Bemutattam a fűszerpaprika-őrleményt, amelyet egy fűszerként szárított és őrölt gyümölcsnek tekintenek és elemeztem a Kalocsai őrölt paprika OEM (Kalocsai fűszerpaprika őrlemény - oltalom alatt álló eredetmegjelölés), mivel a magyar termelés 50%-át ez a termék teszi ki.. Dolgozatomban hangsúlyt fektettem a fűszerpaprika-őrlemény előállítási technológiájára. Bemutattam, milyen technikával teremtik meg a megfelelő földet a paprikának, mikor és hogyan szedik le, hogyan tárolják majd, milyen módszerrel szárítják. Elemeztem a paprika kereskedelmének hanyatlásának okát, amelynek egyik oka a Magyarország Európai Unióba való csatlakozás óta. Ezen elemzések alátámasztják hipotézisem, miszerint a fűszerpaprika-őrlemény kereskedelme csökken. A dolgozatom alappillére a kvantitatív kutatás, mivel az elmúlt 3 év során nem születtek kutatások arról, hogy a legnagyobb magyar hungarikumnak, hogyan alakul a kereskedelme itthon és külföldön. A kutatás nem reprezentatív, de lefedi az összes kutatásomat. Kérdéssoromból kiderült, hogy a hungarikum lényegében az egyik „legmagyarabb” termék, amelyre a magyar nemzet büszke, így érthető, hogy az itthoni nemzet tudatú emberek jobban értékelik a hungarikumokat, mint a már külföldön élők. A külföldi fogyasztók 64,5%-a vásárol termelőtől fűszerpaprikát, míg a hazai fogyasztók 53,7%-a. Ezen kutatás eredménye alátámasztja hipotézisem, miszerint Magyarországon és külföldön is a termelőktől való vásárlást részesítik előnyben a fogyasztók és a kereskedelme a fűszerpaprikának romlott. A Kutatásom tehát alátámasztotta hipotézisemet, miszerint az eredeti magyar fűszerpaprika kereskedelme visszaszorult, de Magyarországon és külföldön is a termelőktől való vásárlást részesítik előnyben a fogyasztók. | |
695 | |a hungarikum | ||
695 | |a kérdőíves felmérés | ||
695 | |a kvantitatív módszerek | ||
695 | |a Magyarország | ||
695 | |a SWOT-elemzés | ||
700 | 1 | |a Kulcsar Janosné |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/40116/1/DIPLOMAMUNKA%20S%C3%81F%C3%81R%20CINTIA%20Q6IHQP%20V%C3%89GS%C5%90%21%21%21%21%21%21%21.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/40116/2/nyilatkozat%20a%20nyilv%C3%A1noss%C3%A1gr%C3%B3l.pdf |z Dokumentum-elérés |