A cukrászati kínálat szezonális változásai és a szezonok hatása egy cukrászda működésére a Szurgent Cukrászda példáján keresztül

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Kunné Barta Melinda
További közreműködők: Sóvári Katalin
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:cukrászat
cukrászdák
szezonalitás
vendéglátás
vendéglátóipar
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/40131
Leíró adatok
Kivonat:A dolgozatom fő kérdése az, hogy a szezonalitás hogyan befolyásolja egy cukrászda üzemeltetését. Kutatásaim alapján a következőképpen tudnám összefoglalni. Mint jelenség, a cukrászdák számára egyrészről egy külső tényező, melyet a térség klímája és a társadalomi hagyományok alakítanak ki. Másrészről a cukrászda vásárló körétől is függ, hogy mely szezonok jövedelmezőbbek. Szigorúan véve nyári és téli szezon jelenik meg a cukrászdák életében is. Azonban ezen időszakokon belül is észrevehetőek hullámzások. Attól függően, hogy a cukrászda hol működik és kik alkotják a fő vásárló rétegét, a szezonok alakulása akár a turizmussal ellentétesen is történhet. A szezonok befolyása kiterjedhet az alapanyagokra, bár a jelen technológiái lehetővé teszik az egész éves elérhetőséget a legtöbb esetben. Ezen kívül jelentkezhet a kínálatban is. Eltűnhetnek egyes sütemények vagy egy része a szortimentnek lecserélődhet egy időre. Jeles alkalmakkor esetleg kiegészülhet újdonsággal is. Ezen kérdésköröket vizsgáltam dolgozatom készítése kapcsán. Mivel a cukrászdák szezonalitása rendkívül sok tényezőtől függ, ezért egy gyakorlati példán keresztül, A Szurgent Cukrászda bemutatásával szemléltettem, milyen hatása van a szezonalitásnak.