A sörgyártási technológia változásának bemutatása a XIX. századtól napjainkig, a HopTop Brewery Kft. példáján keresztül

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Jándi Ferenc
További közreműködők: Csulak Gergely
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:alsóerjesztés
élesztő
felsőerjesztés
komló
maláta
sör
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/40134
Leíró adatok
Kivonat:Manapság természetesnek tekintjük, hogy péntek este társaságban ale-t, IPÁ-t, stoutot vagy portert iszunk, sőt egyes kézműves sörfőzdék teljes szortimentet felvonultató saját ivójában mindezen sörtípusokat akár egy ültő helyünkben is kipróbálhatjuk. Az elmúlt mintegy 200 év európai és amerikai sörgyártását azonban az adott korszakot jellemző domináns sörkészítési technológia uralta. Dolgozatomban megvizsgálom az említett két évszázad gyártástechnológiai változásait, a változások okait és eredményeit, és eljutunk napjainkig, amikor a különböző korszakokat jellemző, korábban domináns sörgyártási technológiák békésen megférnek egymás mellett, és eddig szinte soha nem látott széles választékot nyújtanak a sörfogyasztók örömére.