Ételintoleranciában és ételallergiában érintett személyek nehézségei és alternatív lehetőségei turisztikai célú utazások alatt
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | ételallergia ételintolerancia étterem gluténmentes laktózmentes utazási irodák |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/40388 |
Kivonat: | Szakdolgozatom legfőbb célja volt megvizsgálni az ételintolerancia és az ételallergia közti különbségeket, és eloszlatni az ezzel kapcsolatos tévhiteket. Írásomban a fentebb említett fogalmak tisztázása után több oldalról bemutatom az ételintolerancia kettő legelterjedtebb fajtáját, nevezetesen a glutén- és laktózérzékenységet. A táplálékallergiások és táplálékintoleranciások száma évről évre gyarapszik, emiatt jelentős hatást gyakorol a turizmusra is: nagymértékben befolyásolja az érintett fogyasztót utazási szándékában a fennálló „betegsége”, hiszen bizonytalanságot kelt benne a választott desztináció ismeretlensége. Emiatt a kínálati oldalnak komoly figyelmet kellene fordítani erre a fogyasztói szegmensre is, hiszen fontos, hogy az utazók biztonságban érezzék magukat akkor is, ha nem otthonukban étkeznek. Dolgozatomban bemutattam egy utazási iroda és egy szállodaétterem kínálatát, kellő felkészültségüket a témában, és hogy betartják-e az erre vonatkozó megfelelő törvényi előírásokat. Megvizsgáltam, hogy az általam megkérdezett fogyasztóknak milyen nehézségeket rejt magában egy táplálékintolerancia vagy táplálékallergia megléte utazás szempontjából, és felmértem egyéni igényeiket. További célja volt a kutatásnak, hogy egy átfogó képet adjon arról, milyen helyettesítő lehetőségei vannak azoknak, akik ezekkel a „betegségekkel” küzdenek, ezzel is segítve életminőségük javulását, illetve az elért eredmények által javaslatokat tenni a további fejlődések létrejöttéhez. |
---|