Ételallergia és ételintolerancia a vendéglátásban

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Major Véda
További közreműködők: Lugasi Dr. Andrea
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:ételallergia
ételintolerancia
felszolgálók
vendéglátás
à la carte
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/40488
Leíró adatok
Kivonat:A dolgozatom témája az ételallergia és ételintolerancia a vendéglátásban. A kutatásom legfőbb célja az ételallergiában, intoleranciában szenvedők tapasztalatainak felmérése, vendéglátóhelyekkel szembeni elvárásaik megvizsgálása. Továbbá az éttermekben dolgozó pincérek jártasságát is felmértem a témában. Kutatásomhoz megfigyeléses, illetve kérdőíves módszert alkalmaztam. A megfigyelést egy izlandi hotelban végeztem, az ételallergiában, intoleranciában érinett vendégek számának felmérése érdekében. A két kérdőív egyikében az allergiával, intoleranciával élők tapasztalatait, másikban a pincérek tudását vizsgáltam. Kutatásom végére arra a következtetésre jutottam, hogy a vendéglátóhelyeken dolgozók jártassága nem kifogástalan, illetve hozzáállásuk a témához sem minden esetben megfelelő. Az allergiában, intoleranciában érintettek sok negatív tapasztalatról számoltak be éttermi étkezés következtében, amely a későbbiekben nagyban befolyásolta házonkívüli étkezési szokásaikat.