A controlling, mint az eredményes szervezet és vezetés hatékony eszköze a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt-nél
Elmentve itt :
Szerző: | |
---|---|
További közreműködők: | |
Dokumentumtípus: | Diplomadolgozat |
Kulcsszavak: | Deli'Cheese Karaván KPI Medve operatív controlling Pannónia Savencia stratégiai controlling |
Online Access: | http://dolgozattar.uni-bge.hu/41297 |
MARC
LEADER | 00000nta a2200000 i 4500 | ||
---|---|---|---|
001 | dolg41297 | ||
005 | 20221003085510.0 | ||
008 | 221003suuuu hu o 000 hun d | ||
040 | |a BGE Dolgozattár Repozitórium |b hun | ||
041 | |a hu | ||
100 | 1 | |a Srei Regina Judit | |
245 | 1 | 2 | |a A controlling, mint az eredményes szervezet és vezetés hatékony eszköze a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt-nél |c Srei Regina Judit |h [elektronikus dokumentum] |
520 | 3 | |a Napjainkban a nagyvállalatok számára komoly kihívást jelent a gyorsan változó környezeti feltételekhez való alkalmazkodás, az egyre növekvő versenyben való helytállás, a fogyasztók egyre növekvő elvárásainak való megfelelés, alkalmazkodás a gyors technológiai és technikai változásokhoz.A controlling fontos szerepet játszik egy vállalat működésében, annak minden területére kiterjed; egy olyan irányítási eszköz, amelynek a feladata a tervezés, az ellenőrzés és az információ-ellátás összehangolása. Szakdolgozatomban arra kerestem a választ, hogy az magyar leányvállaltnál hogyan működik a controlling rendszer, milyen segítséget nyújthat a vállalatvezetésnek.A Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. tulajdonosa a francia Savencia Fromage & Dairy vállalatcsoport, amely részvényeinek többsége a mai napig a Bongrain család tulajdonában van. A cégcsoport világelső a különféle sajtspecialitások gyártásának területén. A controlling terület és szemlélet igen fontos szerepet játszik a vállalat irányításában, a működés minden területével kapcsolatban van és munkájával, elemzéseivel segíti azok hatékony munkavégzését. A Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. menedzsmentje a vállalat működéséről a controlling által elkészített riportok alapján kap tájékoztatást. A standard riportok vonatkozhatnak akár a volumenre, akár az ipari fedezetre, egy adott konkrét projectet vagy eltérések okainak kifejtésére. Ezeket a riportokat a controlling készíti el, melyet megkap az adott szakterület középvezetője és a helyi menedzsment. A havi riportot a vállalat vezetése és az egyes zónák vezetői kapják meg, az ő részükre prezentálja a controlling. A controlling terület másik nagy feladata a vállalaton belül a tervezési folyamat menedzselése, amely jól átgondolt, tudatos munkát igényel, sok információ és szempont szerint kell a terveket összeállítani. A tervezés két idősíkon történhet: hosszú távon (több évre előre történő stratégiai tervezés) és rövid távon (pénzügyi évre vonatkozó operatív tervezés). A vállalatnál a stratégia tervezés három évet ölel fel, melyet minden évben frissíteni kell. Az operatív tervezés során minden szakterület részletesen kidolgozza a következő évi terveit, meghatározza céljait és a tervek eléréshez szükséges feladatokat, projecteket. Az operatív tervezés mindig a következő évvel foglalkozik és 1 évet ölel fel. Kutatásomat a vállalat egyik hűtött termékével, a Deli’Cheese sajtokkal kapcsolatban végeztem el. A termékek elősütött, panírozott sajtdarabkák, melyek egy fatálcán csomagolva, azonnal süthetőek. A termékek önköltsége egyik hónapról a másikra megnövekedett. Kutatásomban arra a kérdésre kerestem választ, hogy a vállalat költség tervezési folyamata megfelelő-e, ha a termék önköltségének növekedése előfordul, illetve a termék önköltségének növekedését a fajlagosok változása / növekedés okozza-e. Kutatásom kvalitatív jellegű, az információkat mélyinterjú formájában szereztem be. Kutatásom elvégeztem , mely során megállapítást tettem, mely szerint a hipotézisem, hogy az önköltség növekedését a termelési fajlagosok növekedése okozta, helyes volt. A controlling terület által vezetett költségtervezési folyamat jól működik, a tervszámok az azokért felelős területek adatai alapján lettek meghatározva. A tervtől való eltérések részben ad-hoc jellegűek, nem tervezhetők, részben a termékfejlesztési folyamat hiányosságai miatt keletkeztek. | |
695 | |a Deli'Cheese | ||
695 | |a Karaván | ||
695 | |a KPI | ||
695 | |a Medve | ||
695 | |a operatív controlling | ||
695 | |a Pannónia | ||
695 | |a Savencia | ||
695 | |a stratégiai controlling | ||
700 | 1 | |a Kresalek Péter |e ths | |
700 | 1 | |a Takács Károly |e ths | |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/41297/1/SZTK_O_Srei_Regina%20Judit.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/41297/2/Titkos%C3%ADt%C3%A1si%20k%C3%A9relem_Srei%20Regina%20Judit.pdf |z Dokumentum-elérés |
856 | 4 | 0 | |u http://dolgozattar.uni-bge.hu/41297/3/temavazlat-es-osszefoglalas-2020-majus_Srei%20Regina%20Judit.pdf |z Dokumentum-elérés |