A biogazdálkodás helyzete Magyarországon, bioélelmiszerek fogyasztási hajlandósága

Elmentve itt :
Bibliográfiai részletek
Szerző: Bárczi Réka
További közreműködők: Lisányi Endréné Beke Judit
Törzsök Dr. Éva
Dokumentumtípus: Diplomadolgozat
Kulcsszavak:bio
bioélelmiszerek
biogazdálkodás
biotermékek
fenntartható fogyasztás
ökológiai gazdálkodás
Online Access:http://dolgozattar.uni-bge.hu/41507
Leíró adatok
Kivonat:A dolgozat célja, hogy feltérképezze a biogazdálkodás nemzetközi és hazai helyzetét és ismertesse azokat a motivációkat és attitűdöket, amelyek megjelennek a hazai fogyasztók körében a bioélelmiszerek és biotermékek vásárlása és fogyasztása kapcsán. Megállapítható, hogy bár folyamatosan növekszik a biotermékek iránti kereslet hazánkban is, azonban ennek mértéke még távol áll az európai és nemzetközi átlagos színvonaltól. A dolgozat elején felállított hipotéziseim megválaszolása érdekében a primer kutatásom során egy online kérdőíves felmérést végeztem, amelynek eredményeképpen 276 fő válaszait dolgozhattam fel. A primer kutatás eredményeiből kiderült, hogy a megkérdezettek nagytöbbsége ugyan fogyaszt bioélelmiszert, a népszerűség ellenére havi szinten mégsem fordítanak rá jelentősebb összeget. A magasabb jövedelemmel rendelkező válaszadók gyakrabban vásárolnak bioélelmiszert, azonban a végzettség nincs hatással a bioélelmiszer fogyasztásra. A válaszadók többsége a nagyáruházakban szerzi be ezeket a biotermékeket, amelyek közül is a legnépszerűbb a zöldség és gyümölcs vásárlás. A felmérés eredményeinek alapján kiderült, hogy a beszerzési források hiánya nem akadályozza a termékekhez való hozzáférést és az is, hogy az ár nem kiemelt szempont a bioélelmiszer és biotermékek vásárlása során, ennek ellenére, alacsonyabb árak mellett a megkérdezettek többet fogyasztanának a termékekből. A fogyasztói attitűdök vizsgálta során megállapíthattam, hogy az egészséges életmód ugyanannyira fontos szerepet játszik a bioélelmiszer fogyasztásban, mint a környezetvédelem, de sokkal fontosabb szempont a termékek minősége. Meglepő módon a védjegyek ismerete nagyon alacsony eredményt produkált a korábbi kutatásokhoz képest.